image
Sursa foto: Profimedia Images

Kremlinul, după ce premierului Poloniei l-a comparat pe Putin cu Hiter și Stalin: „Această declaraţie este inacceptabilă”

Kremlinul a reacţionat vineri la apelurile premierului polonez Mateusz Morawiecki de a „smulge din rădăcină” „ideologia monstruoasă” a Rusiei. Premierul polonez l-a comparat pe Vladimir Putin cu Hitler și Stalin.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, a apreciat că „aceasta este chintesenţa urii împotriva ruşilor, care, regretabil, a infectat ca o metastază întreaga conducere poloneză şi, în multe feluri, societatea poloneză”, scrie Agerpres, care preia Reuters.

Într-un editorial din ziarul britanic Telegraph, Morawiecki afirmase marţi că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, este chiar mai periculos decât Hitler sau Stalin, din cauza armamentului avansat de care dispune.

„Această declaraţie şocantă este, din nefericire, isterică şi inacceptabilă”, a replicat Dmitri Peskov prin intermediul presei.

Relaţiile oricum tensionate dintre Polonia - membră NATO - şi Rusia s-au deteriorat şi mai mult după ce trupele ruse au invadat în 24 februarie Ucraina, care se învecinează cu ambele ţări.

Circa şase milioane de ucraineni s-au refugiat peste graniţe de la începutul războiului. Mai mult de jumătate din ei au trecut în Polonia.

Guvernul de la Varşovia a susţinut permanent sancţiuni occidentale mai dure împotriva Moscovei şi a expulzat 45 de diplomaţi ruşi, ceea ce a determinat o retorsiune din partea Rusiei.

Luni, ambasadorul rus în Polonia a fost stropit cu vopsea roşie la depunerea unei coroane de flori la cimitirul militar sovietic din capitala poloneză. Rusia a pretins scuze oficiale şi a avertizat că dacă nu va fi satisfăcută de reacţia Poloniei va lua şi „alte măsuri”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: