image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Veaceslav Negruță: Pentru a stopa inflația este nevoie de o conlucrare între BNM, autoritățile fiscale și Guvern

Pentru a stopa creșterea inflației în Republica Moldova este nevoie de o conjugare a eforturilor și conclucrare strânsă între BNM, autoritățile fiscale și Guvern. „Acestea ar trebui să se întâlnească la o masă și să discute ce decizii ar trebui să adopte în primul rând ca să combată tendințele inflaționiste în creștere. Să nu se întâmple că o instituție întreprinde o măsură, iar alta - alte măsuri care o zădărnicesc pe prima. Este extrem de necesar ca instituțiile să comunice”, a menționat consilierul prezidențial pe probleme economice Veaceslav Negruță, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Expertul a menționat că inflația în RM într-adevăr este mare și unul din factorii care o influențează e că RM are cea mai mare cotă de operațiuni export/import raportată la produsul intern brut. „Astfel prin import noi am importat inflația, în special la resursele energetice. Să nu credem că întâmplător a avut loc acest lucru. Prețul cu care a crescut gazul e folosit la finanțarea mașinăriei de război. Miller nu degeaba a luat decorațiune de la conducerea sa în preajma războiului, pentru formula de finanțare a acestuia”, a spus Negruță.

El a mai adăugat că RM a importat pe de o parte inflația prin importuri și totodată, a importat inflația și prin exporturi: „De exemplu uleiul de floarea soarelui, grâul, - anul trecut când prețurile erau în creștere producătorii noștri au exportat alegând prețul mai convenabil, respectiv, prețul a crescut și pe piața internă”.

Totodată amplificarea inflației, în special de la 24 februarie, se întâmplă și din cauză că pe lângă consumatorii din RM mai sunt circa 90 de mii de refugiați și un flux mare în trecere care folosesc serviciile hoteliere, cumpără produse, benzină. „Respectiv e un adaos la inflație. Regiunea din stânga Nistrului, importa anterior 80% din produse din Ucraina. Acum și ei consumă de pe piața internă. Și de aici tendința inflaționistă crește ”, a spus Veaceslav Negruță.

Potrivit expertului, unica soluție în actualele condiții e ca BNM, serviciile fiscale și Guvernul să adopte decizii comune, extrem de necesare necesare pentru a stăvili creșterea prețurilor.

Și expertul economic Veaceslav Ioniță a menționat că Republica Moldova se află la momentul actual în mijlocul unei „furtuni inflaționale”.

„Produsele alimentare s-au scumpit și, totodată, cele din Ucraina, de unde noi importam 35% și erau mai ieftine, au dispărut de pe raft.

Un alt factor al creșterii inflației sunt așa numitele tarife reglementate la apă, canalizare, transportul public. Acestea nu s-au majorat timp de 10 ani, iar acum când totul explodează: ne-am pomenit cu tarife majorate în transportul public, la apă-canal etc., toate tarifele menținute artificial ani de zile acum au sarit în sus”, a adăugat expertul.

Amintim că potrivit prognozelor guvernatorului BNM, în RM inflația ar putea crește până la finele anului până la 31%.

Emisiunea „Cabinetul din umbră” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: