image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Oamenii-cheie ai lui Plahotniuc

Omul de afaceri Iurie Cecan și fostul deputat democrat Vladimir Andronachi au fost persoanele de încredere ale lui Vladimir Plahotniuc în afacerea „Metalferos”. Echipa de investigație a Jurnal TV a aflat că Cecan și Andronachi erau responsabili, fiecare la timpul său, de transferul banilor obținuți din exportul metalelor în conturile firmelor din offshore ale oligarhului. Cecan și Andronachi îl controlau pe fostul director al „Metalferos”, Alexei Țâmbrovski. Toți trei se află acum departe de Republica Moldova.

Una dintre persoanele de încredere a lui Plahotniuc a fost Iurie Cecan. Despre el, Rise a scris că este cetățean al republicii Moldova și că în anii 2000 s-a învârtit în cercurile rusești, care au preluat banca Unirea din România, transformată ulterior în Nova Bank. Cecan a avut însă și alte afaceri în România sau în paradisuri fiscale.

În 2009, Vladimir Plahotniuc a cumpărat cu 1,3 milioane de euro de la familia Cecan o vilă luxoasă din zona Pipera a Bucureștiului, iar în 2014, din martie și până august, Cecan a fost angajat în cadrul „Metalferos”. Cecan ar fi fost responsabil de transferul banilor obținuți de la exportul metalelor în conturile firmelor din offshore ale lui Plahotniuc.

Această misiune, în diferite perioade, Cecan ar fi împărțit-o cu fostul deputat PD, Vladimir Andronachi, pus de asemenea sub acuzare în dosarul „Furtul Miliardului”. Pe 18 iulie 2019, într-o singură zi, Cecan a donat soţiei cotele-părţi pe care le deţinea în mai multe apartamente din Chișinău, cumpărate la finele lui 2016. Unul dintre acestea are 380 de metri pătraţi şi se află în acest complex de lux, amplasat în apropierea parcului Valea Trandafirilor. Preţul de piaţă al apartamentului este de aproximativ şapte milioane şi jumătate de lei. Am încercat în repetate rânduri să luăm legătura cu avocatul lui Cecan, Nicu Șendrea, dar acesta nu ne-a răspuns la telefon.

Tot Cecan ar fi fost cel care a dirijat activitatea rețelei criminale, controlându-l și pe directorul întreprinderii, care de altfel, era numit de comun acord cu Plahotniuc. Din 2014 „Metalferos” a fost condusă de Alexei Țâmbrovschi. Documentele arată că acesta ar fi semnat contracte de vânzare a deșeurilor feroase și neferoase cu companiile intermediare.

Procurorii au stabilit că Țâmbrovschi a fost cu rol decisiv și în realizarea schemei pe plan național, fiind răspunzător de racolarea și însărcinarea membrilor din eșalonul inferior. La fel ca și Andronachi sau Cecan, Țâmbrovschi nu se află în Republica Moldova încă din 2019. Potrivit surselor confidențiale, Țâmbrovschi e într-un oraș din România.

Pe parcursul lui iulie 2019, însă, Țâmbrovschi a reușit să-și pună la adăpost proprietățile, dăruindu-le soției. Este vorba de aproximativ 748 de terenuri agricole cu viță de vie, în satele Semionovca și Talmaza, raionul Ștefan Vodă, de pe care Procuratura Generală anunțase în septembrie curent că a ridicat sechestrul, precum și cotele-părți pe care le-a deținut în trei apartamente din Chișinău, toate trecute în declarația de avere.

În total, soții Țâmbrovschi au agonisit 1637 de terenuri cu suprafață totală de aproape 400 de hectare, a căror valoare se ridică la peste 15 milioane de lei, și mai multe afaceri gestionate direct sau indirect prin rude și prieteni, printre care un hotel de patru stele pe Strada pietonală din Chișinău, și un restaurant situat în aceiași clădire. La sfârșitul lui 2019, soția lui Țâmbrovschi, Carine, și-a cumpărat un Porsche Cayenne, fabricat în același an. Prețul unui astfel de automobil este de aproximativ 80 de mii de euro. Pe 8 noiembrie curent, procurorii au cerut mandat de arestare pe numele lui Alexei Țâmbrovschi. Avocatul acestuia, Alexei Axentiev, a refuzat să comenteze acuzațiile aduse clientului său.

În timpul investigației, Jurnal a descoperit că din 2017 și până în 2019, Alexei Țâmbrovschi nu a declarat veniturile soției sale. Este vorba de peste 4,5 milioane de lei. Un alt detaliu pe care l-am descoperit este că din 2007, familia Țîmbrovschi nu a locuit în niciunul din apartamentele declarate. În realitate, Carine, Alexei și fiica lor de mulți ani domiciliază într-un apartament de aproape 340 de metri pătrați în acest bloc de pe strada Alexei Mateevici. Locuința a fost înregistrată pe mama lui Alexei Țâmbrovschi și a costat aproape un milion și 300 de mii de lei.

Investigația Jurnal TV a pornit de la o scurgere de informații din dosarul ”Metalferos”, care arată că respectivei companii i-a fost cauzat un prejudiciu de proporții - aproape un miliard și două sute de milioane de lei. S-a făcut prin două scheme. Una aplicată la exportul de metale prin intermediul companiei „Metoil Trading LLP”, în perioada 2012-2016. A doua - aplicată pe plan intern, în anii 2017-2019. Sunt doar două intervale de timp, pe care Procuratura a reușit să le investigheze după fuga oligarhului din Republica Moldova.

Rețeaua lui Plahotniuc a controlat „Metalferos” mai mult de zece ani, fiind implicați politicieni, ofițeri de investigație și oameni de afaceri. Investigația integrală o puteți urmări sâmbătă la emisiunea Jurnalul Săptămânii”, de la Jurnal TV.

Noutăţile partenerilor

comentarii: