image
Sursa foto: 123rf.com

A fost creat un material revoluţionar care se poate răci automat, chiar dacă se află la temperaturi extreme

Materialul, inspirat din natură, care îşi poate autoregla temperatura şi poate fi folosit pentru a trata arsuri şi pentru întărirea rezistenţei capsulelor la forţe atmosferice puternice se află în dezvoltare la Universitatea din Nottingham.

Studiul a fost publicat pe 26 octombrie în jurnalul Scientific Reports.

„O provocare majoră în ştiinţa materialelor este de a găsi o cale prin care temperatura să poată fi reglată, aşa cum şi corpul uman îşi reglează temperatura în funcţie de mediu”, a explicat autorul principal Mark Alston

Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham au folosit o reţea cu mai multe microcanale care conţin fluide active pentru a demonstra metoda şi conceptul pentru dezvoltarea unui material termic realizat din polimer sintetic. Materialul a fost apoi îmbunătăţit cu măsuri precise de control care pot alterna stări conductive cu scopul de a-şi controla temperatura în raport cu mediul, scrie Phys.

„Abordarea inspirată din natură duce la construirea structurilor de polimeri pentru utilizarea lor în materiale de nouă generaţie. Natura foloseşte fluide active pentru a regla temperatura la mamifere, iar la plante pentru a absorbi radiaţie solară prin fotosinteză. Acest studiu a folosit un model similar unei frunze pentru a imita fotosinteza în polimer”, a adăugat Alston.

„Proiectul va crea un material care poate absorbi radiaţia solară, aşa cum o poate face şi corpul uman, pentru a se răci automat indiferent de mediul în care este plasat. Un material de acest fel poate fi folosit ca sistem de reglare a căldurii în cazul arsurilor cu scopul de a scădea temperatura de la suprafaţa pielii, îmbunătăţind rata vindecării”, a precizat cercetătorul.

De asemenea, acest sistem se poate dovedi extrem de important în zborul spaţial unde radiaţiile solare cauzează stres termic asupra integrităţii capsulelor spaţiale. Mai mult decât atât, radiaţia căldura absorbită poate fi transformată în energie, scrie Descoperă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: