image
Sursa foto: facebook.com/lyudmyla.kozlovska

Președinta Open Dialog, apel către societatea RM: „Apărați opoziția și valorile democratice; Regimul Plahotniuc e în agonie”

Președinta Open Dialog, Ludmila Kozlovska, a venit cu un mesaj după ce Parlamentul RM a votat astăzi raportul comisiei de anchetă privind activitatea Fundației Open Dialog, recomandând Procuraturii Generale „să examineze calificarea juridică a FOD, a persoanelor afiliate, etc, în acțiuni care atentează la securitatea națională, prin prisma infracțiunii de trădare de patrie și spionaj”. „Regimul este în agonie”, spune Ludmila Kozlovska, îndemnând întreaga societate să-și apere valorile democratice și să sprijine opoziția.

„Parlamentul Republicii Moldova a răspândit un alt fals la adresa Fundației „Dialog deschis”, precum că noi protejăm serviciile secrete ale Rusiei și că acționăm în interesul acestora. Vreau să reamintesc faptul că Fundația „Dialog deschis” a pledat, de-a lungul mai multor ani, pentru integritatea teritorială a Ucrainei, împotriva ocupării Peninsulei Crimeea și a regiunii Donbas. De asemenea, am cerut sancțiuni la adresa unor persoane, printre care Vladimir Putin, propunere susținută atât de Rada Supremă de la Kiev, cât și de Țările Baltice și de 57 de europarlamentari. În consecință, în 2016, au fost eliberați mai mulți deținuți politici ucraineni, printre care Nadejda Savcenko, cercetați penal în Rusia.

Subliniez că Fundația „Dialog deschis” este o organizație apolitică și nu finanțează niciun partid. Noi oferim posibilitatea, atât reprezentanților puterii, cât și celor din opoziție și societății civile, să participe la discuții pe platforme internaționale despre respectarea drepturilor omului, principiilor statului de drept din țările lor. Este un procedeu unanim acceptat. Anume în acest context, la reuniunea noastră au participat Maia Sandu, Andrei Năstase și reprezentanți ai societății civile.

De asemenea, vreau să subliniez că și afirmația despre așa-zisa finanțare a lui Veaceslav Platon de Fundația „Dialog deschis” este o minciună crasă. Toți finanțatorii noștri sunt indicați pe site. Este un fals și acuzația că eu și membrii familiei mele am fi agenți ai serviciilor secrete din Rusia. Nu există niciun dosar pentru spionaj, deschis pe numele meu sau al soțului meu. Chiar și reprezentanții puterii din Polonia au infirmat acuzațiile autorităților din Republica Moldova. Din acest motiv, fac apel către întreaga societate moldovenească să apere acum opoziția și să apere valorile democratice. Ceea ce se afirmă acum la Chișinău este o propagandă fățisă înainte de alegeri, lansată de guvernare, în special de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Anturajul lui Plahotniuc trăiește și se întreține din contul contribuabililor moldoveni. Nu permiteți să-și bată cineva joc de voi. Aceasta este agonie după criticile dure din Parlamentul European la adresa regimului Plahotniuc”, a declarat Ludmila Kozlovska, într-o adresare video difuzată în cadrul emisiunii „60 de minute”, la Jurnal TV.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: