image
Sursa foto: moldpres.md

Procedurile de achiziții publice sunt planificate defectuos // Raport

În perioada octombrie 2020 – martie 2021, procedurile de achiziții publice au fost planificate defectuos, ceea ce determină eficiența scăzută a achizițiilor și irosirea banilor publici. Aceste concluzii se conțin înttr-un raport prezentat astăzi în cadrul mesei rotunde „Abuzuri legale în achizițiile publice în perioada pandemică”. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER).

Potrivit datelor AGER, în perioada octombrie 2020 – martie 2021, din 381 de instituții publice medico-sanitare evaluate, 259 nu au prezentat datele privind achizițiile publice, 112 au prezentat date, iar 10 instituții nu au efectuat achiziții publice.

Conform raportului unele contracte au fost atribuite operatorilor economici necalificați sau care nu corespund cerințelor stabilite (85 de proceduri de achiziții publice), iar lipsa numărului minim de ofertanți prevăzut pentru fiecare procedură a fost înregistrată în 51 de proceduri de achiziții publice.

Potrivit AGER, lipsesc mecanisme de executare a deciziilor Agenției Naționale de Soluționare a Contestațiilor (ANSC). Unele autorități contractante inițiază proceduri repetate de achiziții publice, având același obiect, după depunerea contestațiilor la ANSC. Concurența în cadrul procedurilor de achiziții publice este limitată prin aplicarea unor proceduri improprii sau ajustarea specificărilor tehnice. În același timp, lipsește controlul eficient și sancționarea încălcărilor în domeniul achizițiilor. Contractele de achiziții publice sunt atribuite operatorilor economici care au depus acte neconforme. Societatea civilă dispune, în continuare, de pârghii insuficiente de influențare și stopare a procedurilor ilegale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: