image
Sursa foto: captură video

Ultima oră! Parlamentul i-a numit pe Dumitru Pavel, Dorin Cimil și Maxim Lebedinschi în funcția de membri ai CEC

UPDATE 15.36 // Parlamentul a confirmat numirea lui Dumitru Pavel, Dorin Cimil și Maxim Lebedinschi în funcția de membri ai CEC. „Pentru” au votat 54 de deputați. Noii membri ai CEC au depus jurământul de la tribuna centrală a Legislativului.

După desemnarea celor trei candidați, Comisia Juridică s-a întrunit în ședință pentru a pregăti proiectul de numire. Astfel a fost parcursă procedura finală de numire a celor trei membri ai CEC.

Dumitru Pavel, Dorin Cimil și Maxim Lebedinschi au fost numiți pe durata neexpirată a predecesorilor săi. Este vorba de Iurie Ciocan, Alina Russu și Rodica Ciubotaru care au plecat recent de la CEC.

____

Dumitru Pavel, Dorin Cimil și Maxim Lebedinschi au fost desemnați în calitate de membru al Comisiei Electorale Centrale. Candidaturile acestora au fost aprobate de Parlament, cu puțin timp în urmă.

Dumitru Pavel este avocat de meserie și a fost propus de Platforma DA. Doctorul în drept Dorin Cimil a fost înaintat de PAS, iar socialiștii l-au propus pe consilierul prezidențial în domeniul juridic, Maxim Lebedinschi.

În opinia celor din fracțiunea PD, propunerea celor trei candidați nu s-a făcut cu respectarea proporționalității fracțiunilor parlamentare.

„Azi la CEC sunt trei posturi vacante. Cel puțin un membru trebuia să fie desemnat de PD. Nu am pretenții la candidați, sunt profesioniști”, a comentat deputatul PD Sergiu Sârbu.

„PD va avea chiar mai mult. Acolo rămân doi membri delegați de PD”, a menționat președintele Comisiei juridice, Sergiu Litvinenco.

Sârbu a ținut să-i întrebe pe noii membri ai CEC ce opinia au despre modificările recente prin care membrii CEC pot fi demiși de Parlament.

„Legea este în examinare și puteți să veniți cu amendamente. Înainte de a avea grijă dacă membrii CEC vor putea fi influențați de politic, vă propun să aveți grijă să nu purcedeți la asemenea acțiuni. Mandatul nu e veșnic, de aceea un membru al CEC nu trebuie să se teamă să fie demis”, a fost răspunsul lui Lebedinschi.

Fostul președintele al Parlamentului, Andrian Candu, i-a întrebat pe candidați despre prioritățile pe care și le propun.

„Prioritatea este respectarea cadrului legal, iar cine va câștiga viitoarele alegeri, locale sau parlamentare, aceasta o va decide poporul. Noi avem menirea ca votul să fie trasnpus în practică”, a menționat Dumitru Pavel.

Deputatul din fracțiunea Șor, Denis Ulanov, a insistat ca Dumitru Pavel să comenteze „atitudinea nerespectuoasă față de președintele Igor Dodon” de pe pagina sa de Facebook.

„Calitatea de membru a CEC face ca persoana să nu aibă preferințe politice pe care să le expună în public. Nu mă voi pronunța asupra înclinațiilor mele politice. Apreciez atitudinea critică, inclusiv umoristică, și asta și am făcut pe rețelele de socializare”, a spus Dumitru Pavel.

„Nu sunteți voi în poziție să ne dați lecții de moralitate. Să le dați procurorilor și judecătorilor corupți”, a intervenit socialistul Vlad Bătrâncea.

Amintim că, în perioada 28 iunie - 4 iulie, Iurie Ciocan, Alina Russu și Rodica Ciubotaru au demisionat de la CEC. Russu a exercitat funcția de președintă, iar Ciubotaru - de vicepreședintă.

Citeşte mai mult despre

CEC

Noutăţile partenerilor

comentarii: