image
Sursa foto: apdnews.com

Fosta preşedintă a Coreei de Sud, condamnată la 25 de ani de închisoare

O curte de apel sud-coreeană a crescut vineri la 25 de ani de închisoare pedeapsa pentru fosta preşedintă Park Geun-hye, în procesul care a dus la destituirea sa în ianuarie 2017.

De asemenea, tribunalul a impus şi o amendă de 20 de miliarde de woni (circa 15 milioane euro), cu 2 miliarde de woni (1,5 milioane euro) mai mult decât se decisese în sentinţa iniţială, informează agenţia EFE, citând Yonhap. Procurorii au atacat prima decizie a judecătorilor, emisă la începutul lui aprilie, şi au cerut în continuare 30 de ani de închisoare şi o amendă de 91 milioane euro pentru fosta preşedintă, care a devenit al treilea şef de stat sud-coreean care ajunge în închisoare.

De ce este acuzată fosta preşedintă

Park Geun-hye, 66 de ani, care nu a fost prezentă la şedinţa de vineri, nu a mai venit în faţa judecătorilor din octombrie, atunci când i-a fost prelungită închisoarea preventivă. Ea a calificat mereu procesul său ca fiind părtinitor şi motivat politic. Spre deosebire de prima sentinţă, decizia instanţei nu a mai fost televizată în direct. Pe 6 aprilie, Park, prima femeie aleasă preşedinte în Coreea de Sud şi care a fost destituită şi arestată în martie 2017, a fost găsită vinovată în 16 capete de acuzare, printre care corupţie, abuz de putere, mită şi dezvăluirea de secrete de stat. Park a fost amendată şi cu 18 miliarde de woni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: