image
Sursa foto: news.sky.com

Coreea de Nord şi Coreea de Sud se angajează să înceapă „o eră fără război”

Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, şi liderul nord-coreean Kim Jong-un au anunţat printr-o declaraţie comună că au făcut un pas mai aproape de pace prin semnarea unui acord militar comun care elimină ameninţarea unui conflict în Peninsula Coreeană, transmite CNN citat de Mediafax.

"A început o eră fără război ", a declarat preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, la conferinţa de presă comună alături de liderul nord-coreean Kim Jong Un care a avut loc la Phenian, miercuri.

"Astăzi, nordul şi sudul au decis să elimine toate ameninţările din întreeaga Peninsulă Coreană", a spus Moon.

Ca parte a acordului, Coreea de Nord s-a angajat să închidă definitiv motorul de testare şi lansare a rachetelor Dongchang, în prezenţa experţilor avizaţi", a declarat preşedintele sud-coreean.

Phenianul a fost, de asemenea, de acord să distrugă centrul de cercetare nucleară Yongbyon, considerat a fi utilizat pentru producerea de material fisionabil pentru arme nucleare, în cazul în care Statele Unite vor lua "măsurile corespunzătoare".

"Relaţia noastră va continua neschimbată şi sper că discuţia cu Coreea de Nord şi Statele Unite va începe încă o dată", a spus Moon.

"Ei şi-au arătat în permanenţă încrederea reciprocă şi sper că va exista un alt summit între cele două ţări cât mai curând posibil", a adăugat acesta.

Anunţul a avut loc în cea de-a doua zi a summitului de trei zile dintre cei doi lideri, la cea de-a treia reuniune din acest an.

Noutăţile partenerilor

comentarii: