image
Sursa foto: ombudsman.md

Condițiile în care e deținut Gheorghe Petic: Igrasie abundentă, podea udă, saltele insalubre, fire electrice neizolate /FOTO

Gheorghe Petic este deținut într-o celulă în care persistă igrasie abundentă, iar aflarea continuă în atare condiții afectează starea de sănătate a petentului. Ventilare artificială nu există, podeaua este din beton, rece și umedă, saltelele sunt vechi și insalubre. Patul este incomod, prezintă pericol firele electrice neizolate. Lipsesc spații de depozitare a bunurilor personale, precum și de uscare a hainelor.

Concluziile aparțin angajaților Oficiului Avocatului Poporului, care au mers ieri în vizită la Penitenciarul 13, pentru a verifica alegațiile de rele tratamente care i-ar fi fost aplicate lui Gherghe Petic.

„S-a constatat că acestea parțial s-au adeverit – condițiile de detenție în subsolul instituției penitenciare respective, inclusiv celula în care este deținut Gheorghe Petic, sunt contrare prevederilor art.3 al Convenției europene pentru drepturile omului”, se spune în comunicatul oficiului. Avocatul Poporului a făcut administrației penitenciarului mai multe recomandări pentru ameliorarea situației lui Gheorghe Petic.

„Recent în mass-media au apărut informații cu privire la aplicarea de rele tratamente față de Gheorghe Petic, aflat în custodia Penitenciarului nr.13 Chișinău. În același timp, Oficiul Avocatului Poporului a recepționat două cereri de la Gheorghe Petic pe aspectele respective. Petentul susține că, pe 21 aprilie 2019, directorul Penitenciarului nr. 13 Chișinău, împreună cu angajați ai instituției penitenciare, l-a lovit și l-a bruscat; i-a restricționat accesul la convorbirile telefonice; iar corespondența sa este cenzurată și/sau nu este expediată din penitenciar; ilegal i-au fost ridicate unele bunuri din celulă; este supus la rele tratamente în celula în care este deținut în condiții inumane (în subsol, fapt ce-i lezează demnitatea, integritatea fizică și psihică, afectează starea sănătății pe durata custodiei). La fel, Gheorghe Petic invocă precum că administrația Penitenciarului nr.13 i-ar fi aplicat nemotivat sancțiune disciplinară privarea de dreptul la întrevederi pe o durată de 3 luni”, se spune în declarația Oficiului Avocatului Poporului.

Astfel, ieri, 25 aprilie, angajații Oficiului Avocatului Poporului au mers la Penitenciarul nr.13 Chișinău, pentru a verifica cele menționate în cererile lui Gheorghe Petic.

„Urmare a vizitei și suportului probatoriu, Avocatul Poporului consideră că detenția persoanelor în subsolul Penitenciarului nr. 13 (postul nr.13), inclusiv celula în care este deținut Gheorghe Petic, este contrară prevederilor art.3 al Convenției europene pentru drepturile omului. Gheorghe Petic este deținut de unul singur din 26 martie 2019 într-o celulă cu o suprafață de 9,12 m2 , în care sunt instalate patru paturi etajate. Deși anterior în ea a fost făcută o reparație cosmetică, persistă igrasie abundentă, iar aflarea continuă în atare condiții afectează starea de sănătate a petentului. Ventilare artificială nu există, podeaua este din beton, rece și umedă, saltelele sunt vechi și insalubre. Patul este incomod, prezintă pericol firele electrice neizolate. Lipsesc spații de depozitare a bunurilor personale, precum și de uscare a hainelor. Lui Gheorghe Petic îi este asigurată baie o dată pe săptămână, o oră de plimbare dimineața în fiecare zi în curtea penitenciarului, acces la cărți/ reviste din biblioteca penitenciarului și la telefon (20 min./apel), are întrevederi nelimitate cu apărătorii săi”, se mai spune în comunicat.

Petic condiții penitenciarPetic condiții penitenciar
Petic condiții penitenciarPetic condiții penitenciar
Petic condiții penitenciarPetic condiții penitenciar
Petic condiții penitenciarPetic condiții penitenciar
Petic condiții penitenciarPetic condiții penitenciar
Petic condiții penitenciarPetic condiții penitenciar
Petic condiții penitenciarPetic condiții penitenciar

Administrația Penitenciarului nr. 13 neagă acuzațiile privitor la aplicarea forței fizice pe 21 aprilie 2019.

„Conform sintezelor operative din 21 și 22 aprilie 2019, Penitenciarul nr. 13 nu a raportat aplicarea forței fizice/ mijloacelor speciale de către angajații instituției asupra deținutului Gheorghe Petic. Stabilirea circumstanțelor aplicării leziunilor corporale, faptelor de tortură și/sau rele tratamente revin exclusiv organelor de urmărire penală și instanței de judecată. O plângere în acest sens petentul a depus organelor procuraturii. Conform fișei medicale de ambulatoriu, la 23 aprilie 2019 (ultima verificare), petentul nu a prezentat acuze, leziuni corporale nu s-au depistat. În același timp, serviciul medical nu a efectuat o evaluare a condițiilor sanitaro-igienice a celulei, deoarece această activitate nu se practică în instituție”, precizează oficiul Avocatului Poporului.

„Cât privește sancțiunile disciplinare, Gheorghe Petic a fost privat de dreptul la întrevederi pe o durată de 3 luni, sancțiune contestată de către petent. În rest, accesul la colete, corespondență, telefon nu au fost restricționate”, se mai spune în comunicat.

Avocatul Poporului a recomandat încetarea oricăror forme de abuz, identificarea posibilității de strămutare a lui Gheorghe Petic din celula respectivă, evaluarea condițiilor sanitaro-igienice a celulelor postului nr.13 (subsol), asigurarea calității și eficienței îngrijirilor medicale acordate lui Petic, sistarea activității celulelor postului nr.13, în măsura posibilității, sau identificarea unor soluții eficiente pentru eradicarea igrasiei abundente. Recomandările au fost acceptate de administrația Penitenciarului nr. 13.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: