image
Sursa foto: MSMPS

Fost bolnav de Covid-19: „Vreau să văd cel de-al doilea test al doamnei Dumbrăveanu, achitat ca și mine, la privat”

Ministerul Muncii Sănătății și Protecției Sociale a introdus recent noi prevederi în Protocolul provizoriu Covid-19, potrivit cărora pacienții externați sau excluși din tratament la domiciliu nu vor sta în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile. Totodată externarea ori excluderea din tratament la domiciliu a asimptomaticilor, se va realiza peste 10 zile de la efectuarea testului pozitiv, fără testare repetată pentru confirmare negativă. „Cum pot să știu în acest caz că nu mai sunt un purtător de virus? Cum să mă întorc la serviciu fără să știu că nu-mi infectez colegii, ori că nu-mi infectez copiii, nepoții și oamenii cu care mă întâlnesc”, se întreabă Vasile Frunze, specialist principal în Secția Economie a Consiliului Raional, Criuleni, care a învins recent boala de Covid-19.

Fiind infectat cu Covid-19, după șase zile în care a avut febra 39 și testul i-a confirmat prezența coronavirusului, Vasile Frunză a chemat ambulanța și a fost transportat la spitalul raional Criuleni. Aici a fost informat că trebuie să se întoarcă acasă, la medicul de familie, pentru a primi o îndreptare la cabinetul radiologic. „Mi s-a părut absurd, din moment ce mi s-a confirmat prezența virusului, să iau un taxi care să mă ducă de la spital acasă, apoi să merg la medic și iar la spital. Oare astfel prevenim coronavirusul? Medicul de familie mi-a indicat să mă tratez doar cu paracetamol. Acasă am luat legătura cu medici cunoscuți care mi-au recomandat un tratament cu antivirale. Prin cunoscuți am învins până la urmă infecția. Acum că nu mai am febră, nu mai am nici un simptom, vreau să fac testul repetat, dar aflu că nu se face, decât din cont propriu”, ne spune Vasile Frunză.

Acesta a plasat o postare și pe pagina sa de facebook: „Am depășit situația de criză, dar apar alte probleme. Conform Hotărârii Comisiei extraordinare pentru sănătate publică, test repetat nu se mai face. Pentru siguranța copiilor, nepoților, societății, cum să mă întorc la serviciu neverificat, cum pot să știu că nu sunt purtător de Covid? Reiese că trebuie să mă deplasez la Chișinău, să achit 800 lei și să fac testul. Interesant, dar pentru ce achit eu impozitele? Vreau să văd testul repetat al doamnei Dumbrăveanu, achitat, ca și mine, la o instituție privată”, a scris funcționarul concluzionând că modul în care se încearcă prevenirea infecției în RM nu este bun de nimic.

Mâine bărbatul are o programare pentru a face testul la o instituție privată. În stare gravă a fost și soția sa infectată cu temutul virus, starea de sănătate a căreia s-a ameliorat în ultimele zile. „Sfatul meu pentru oamenii conștienți de acest pericol, aveți grijă de sănătatea Dvs. Nu ignorați simptomele și adresați-vă unui medic imediat cum apar acestea. Mai ales în situația în care este sistemul nostru de sănătate, aveți grijă de Dvs și oamenii care vă înconjoară”, a mai spus Vasile Frunză.

Amintim că potrivit prevederilor Protocolului provizoriu Covid-19 elaborat de Ministerul Sănătății testul la externare îl efectuează doar adulții internați cu forme grave de Covid-19, copiii cu pneumonii și forme severe de boală și copiii cu vârsta de până la 7 ani.

Solicitată de Jurnal.md, fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco a efectuat o analiză a studiilor medicale apărute peste hotare și situația din RM.

Ea reiterează că persoanelor care nu mai au simptome și au încheiat tratamentul nu li se vor mai efectua teste de control la externarea din spital sau la încheierea tratamentului urmat la domiciliu.

„Bazându-se pe datele evidențelor internaționale declarate de OMS, CDC, Centrului European pentru Prevenire și Control al Bolilor, alte agenții de sănătate din lume, au fost introduse noi prevderi și în Protocolul nostru clinic provizoriu de COVID-19.

Atât peste hotare, cât și în protocolul nostru se recunoaște că problema care impune aceste modificări este majoritar influențată de deficitul de teste, capacitățile reduse a subiecților ce realizează aceste teste, a celor care le produc, dar și alte chestii de ordin financiar și economic. Și aici e vorba de situația din lume, nu doar de la noi”, menționează fosta ministră.

Totodată ea amintește că unul din cele mai importante centre din lume, Centrul de Control și Prevenire al Bolilor din SUA, a făcut modificări la protocol în iulie și recomandă persoanelor cu cazuri active de covid-19 să mențină izolarea pentru 10 zile de la debutul simptomelor (de la momentul de când au apărut primele simptome) dar și minim 24 ore de lipsă de febră fără administrare de antipiretic, după care pot ieși cu totul din izolare.

Pentru cei care au avut un test pozitiv, dar au rămas asimptomatici, CDC a recomandat, izolarea pentru 10 zile de la data testării.

CDC a menționat că un „număr limitat de persoane cu boli severe” poate continua să producă virusul mai mult timp și extinderea perioadei de izolare până la 20 de zile ar fi justificată.

Regulile menționate mai sus de izolare sunt pentru persoanele care au confirmată infecția prin test pozitiv.

Termenul „carantină” însă nu este echivalent cu izolarea și este utilizat pentru persoanele care au fost în contact apropiat cu o persoană infectată, dar care încă nu au infecția confirmată.

CDC continuă să recomande pentru acestea o perioadă de carantină de 14 zile, deoarece perioada de incubare rămâne a fi considerată 14 zile.

„Multă sănătate și țineți minte - COVIDul este încă mult prea necunoscut și imprevizibil. Cea mai ușoară cale de a trece prin aceste vremuri este să-l evităm”, a conchis Ala Nemerenco.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: