image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Reacția ministrului Andrei Spânu la protestul transportatorilor: „Invit la dialog și moderație”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, a venit cu o reacție la protestul organizat azi de șoferii de microbuze în fața clădirii Guvernului. Vicepremierul a invitat transportatorii la dialog și moderație, precizând că în primul rând va apăra dreptul cetățenilor la un transport civilizat și la un preț decent.

„În calitate de ministru responsabil de domeniul transporturilor, una din principalele mele preocupări este ca oamenii să beneficieze de servicii de transport sigur, comod și accesibil, iar prețul achitat pentru serviciile de transport să fie unul corect și care corespunde realităților actuale”, a scris vicepremierul pe pagina sa de facebook.

Oficialul a precizat că transportatorii au prezentat anterior solicitări la MIDR de a dubla, și chiar a tripla tariful pentru călătoriile de pasageri - de la 1,37 lei/km la 1,85 lei/km.

„Spre exemplu, dacă la moment tariful Chișinău-Bălți este de 80 lei, ei doresc să fie 185 lei. Un alt exemplu, Chișinău-Drochia acum este 109 lei, după solicitarea lor prețul ar trebui să fie 245 lei. Aceste cerințe nu sunt justificate. Vreau, un pic mai multă responsabilitate. Pentru că până a cere ceva, cred că, întâi, este nevoie de a oferi ceva. Transportatorii sunt rugați să investească mult mai serios în modernizarea autovehiculelor, așa cum prevede legea”, a spus ministrul.

Andrei Spânu a mai adăugat că discuția despre tarife se va face doar pe baza unor analize solide, care se realizează în aceste zile la minister. „Când vom lua decizii, ne vom baza pe date reale, nu pe presiuni și proteste publice. Invit la dialog și moderație, spunând încă o dată că vom apără în primul rând dreptul oamenilor de a avea parte de un transport civilizat la un preț decent”, a mai notat Andrei Spânu.

Amintim că transportatorii au solicitat azi tarife mai mari pentru călătorii, invocând prețurile mari la motorină, la serviciile de reparație și pentru piesele auto. Aceștia au declarat că dacă nu vor fi auziți vor organiza o grevă generală.

Noutăţile partenerilor

comentarii: