image
Sursa foto: jurnal.md

Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost VALIDATE de Curtea Constituțională

UPDATE 17:35 // Curtea Constituțională a validat alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Astfel, Curtea a respins cererile blocului ACUM privind anularea rezultatelor din circumscripțiile Râșcani, Orhei, Nisporeni și regiunea transnistreană.

_____________________________________________________________________

UPDATE 16:25 // După două ore și jumătate de ședință, judecătorii Curții Constituționale s-au retras pentru deliberări. Decizia va fi anunțată peste o oră, la ora 17:30, a anunțat președintele Curții, Mihai Poalelungi.

_____________________________________________________________________

UPDATE 16:09 // În cadrul luării de cuvânt, reprezentantul PD, Sergiu Sârbu, a vorbit în mare parte tot despre raportul blocului ACUM privind fraudele de la alegeri. Acesta a mai spus, despre sesizarea ACUM privind imaginile video în care se vede cum operatorii completau listele în locul oamenilor la Nisporeni, că, de fapt, atunci era vorba despre completarea unor liste pentru participarea la forumul PD și nu despre colectarea semnăturilor pentru șeful PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc. De fapt, în imaginile la care se referă Sergiu Sârbu se vede clar că în acele liste erau indicate și datele de actele identitate și nu este clar de ce oamenii ar fi nevoie de asemenea informații pentru participarea la forum. „Scrutinul a fost recunoscut de toate organizațiile internaționale și acest lucru vorbește de la sine”, a mai spus Sârbu, deși nu este clar la ce instituții se referă, odată ce încă nimeni nu a „recunoscut” alegerile.

_____________________________________________________________________

UPDATE 15:20 // Reprezentantul PSRM, Maxim Lebedinschi, a luat cuvântul. Socialiștii nu au mari obiecții practic și spun că se vor conforma oricărei decizii a Curții Constituționale.

_____________________________________________________________________

UPDATE 15:20 // Reprezentantul PD, Sergiu Sârbu, a decis să intervină cu un moment poetic la ședința CC. Acesta a recitat fabula „Un poloboc cu vin”, al lui Alecu Donici. Sârbu a venit cu o serie de întrebări către reprezentantul ACUM, toate bazate pe raportul ACUM privind fraudarea alegerilor. PD-istul s-a mai interesat de ce ACUM cere anularea alegerilor anume în cele 5 circumscripții și nu în toate, odată ce ACUM menționează în raport că alegerile au fost fraudate la nivel de țară prin utilizarea masivă a resurselor administrative, coruperea alegătorilor etc. În replică, Sergiu Litvinenco a explicat că în aceste 5 circumscripții au fost comise cele mai multe și mai grave încălcări, mai ales în cele deschise pentru locuitorii din regiunea transnistreană.

_____________________________________________________________________

UPDATE 15:13 // Juristul Sergiu Litvinenco vorbește despre cererea depusă astăzi de Blocul ACUM la CC privind anularea rezultatelor din circumscripțiile Râșcani, Orhei, Nisporeni și regiunea transnistreană. Totodată, juristul vorbește despre o eroare de calcul la repartizarea mandatelor pe circumscripția națională.

„Zeci de mii de oameni de la întreprinderile controlate de autoritățile separatiste au fost aduși organizat ca să voteze doi candidați pe care nimeni nu-i cunoaște. Există mii de filmări, sesizări din partea cetățenilor și a observatorilor. Chiar dacă formal transportarea alegătorilor nu e interzisă, combinarea cu acordarea banilor pentru voturi o face ilegală. Un alt moment, elementul esențial pentru declararea unui scrutin liber este posibilitatea întrunirilor libere a candidaților cu alegătorii. Or, nu toți concurenții au avut posibilitatea să aibă întruniri în regiunea transnistrează, pentru că autoritățile de acolo nu au permis acest lucru. Astfel, votul exprimat de cei din stânga Nistrului nu reprezintă o voință reală”, a explicat reprezentantul blocului ACUM.

Totodată, juristul a vorbit și despre motivele solicitării anulării rezultatele în celelalte trei circumscripții. Astfel, la Râșcani candidatul ACUM a fost exclus cu o zi înainte de alegeri, la Orhei „întregul proces electoral a fost fraudat”, iar la Nisporeni există imagini cu modul de colectare a semnăturilor, când niște persoane terțe completau listele în locul oamenilor, ceea ce contravine legislației electorale.

_____________________________________________________________________

UPDATE 14:30 // Președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, prezintă raportul CEC.

_____________________________________________________________________

Astăzi are loc ședinţa Curţii Constituţionale privind confirmarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi.

„Urmare a raportului și proceselor verbale ale CEC privind rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, Curtea Constituţională va examina legalitatea alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi”, se spune în anunțul Curții.

Urmăriți aici în direct ședința, transmisă pe Privesc.eu:

Potrivit Codului electoral, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă legalitatea alegerilor, în termen de 5 zile după primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse. Concomitent, Curtea Constituţională validează mandatele deputaţilor aleşi şi confirmă listele candidaţilor supleanţi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: