image
Sursa foto: EPA

CA: Dezbateri electorale doar la Moldova 1; Director API: „Un abuz; PSRM vrea să-și apere candidatul de întrebări incomode”

Consiliul Audiovizualului a avizat proiectul Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 în mijloacele de informare în masă, iar una dintre prevederi este ca dezbaterile electorale între candidații la președinție să se desfășoare doar la postul public de televiziune și retransmise de restul posturilor TV. „Un abuz și un derapaj antidemocratic”, comentează Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente, care afirmă că propunerea vine, cu siguranță, din zona politicului.

Consiliul Audiovizualului se justifică prin faptul că avem un număr mare de infectări cu noul coronavirus și astfel candidații să nu fie obligați să meargă la toate posturile de televiziune.

„Luând în considerare contextul pandemiei de COVID-19, numărul mare de infectări zilnice cu noul coronavirus, dar și practica multor țări, în Regulament să fie indicat ca dezbaterile publice pe perioada campaniei electorale la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 să fie organizate de furnizorul public de televiziune și aceste dezbateri să fie retransmise, în regim live, de restul posturilor de televiziune, pentru ca respectivii candidați la prezidențiale să nu fie obligați, în această perioadă, să se deplaseze la toate posturile de televiziune care sunt obligate să desfășoare dezbateri electorale”, se spune într-un comunicat al Consiliului Audiovizualului.

De cealaltă parte, directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, crede că este un tertip al guvernării, care urmărește să-și apere candidatul de întrebări incomode și să evite apariția candidaților opoziției la posturile afiliate puterii.

„Am mai auzit acest lucru și de la unii reprezentanți ai socialiștilor, deci este clar că această propunere aberantă vine din partea politicului. PSRM vrea să-și apere candidatul de întrebările incomode din partea televiziunilor pe care nu le controlează, iata de de ce incearcă să promoveze asta prin Consiliului Audiovizualului, care nu este un garant al dezvoltarii audiovizualului, ci un instrument al guvernării. Mă miră că CA se gândește la candidații care, vezi doamne, vor fi expuși unui pericol imaginar dacă vin la dezbateri, și nu se gândește absolut deloc la telespectatorii care nu vor primi răspunsuri la multe intrebari actuale care țin de schemele în care sunt implicați candidații, averile și interesele lor. Este absolut sigur că la televiziunea publică aceste întrebări, din păcate, nu vor fi puse, sau accentele vor fi deplasate. Dacă această propunere va fi acceptată, asta va lovi în pluralismul de opinii și diversitatea media”, a declarat Petru Macovei, pentru Jurnal.md.

„Totodată, guvernarea caută în fel și chip să nu apară candidații opoziției la posturile TV afiliate lor. Exact la fel a procedat și guvernarea PDM, când televiziunile lui Plahotniuc dădeau dezbaterile electorale cu candidații opoziției dimineața devreme ca să nu le privească nimeni. În esență, va fi un abuz în raport cu independența media, mascat neîndemânatic drept o acțiune anti-COVID, și un derapaj antidemocratic care va afecta iremediabil caracterul liber al dezbaterilor publice în alegerile prezidențiale”, a mai punctat directorul executiv al Asociației Presei Independente.

Noutăţile partenerilor

comentarii: