image
Sursa foto: Reuters

Cu măşti negre şi în tăcere, spaniolii îşi plâng victimele epidemiei

Spaniolii îndureraţi, mulţi dintre ei purtând măşti de culoare neagră, au păstrat un minut de reculegere la mijlocul zilei de miercuri, la începutul celor zece zile de doliu naţional decretat în memoria celor peste 27.000 de compatrioţi care şi-au pierdut viaţa în epidemia de COVID-19, relatează Agerpres.

La prânz, parlamentul şi-a oprit lucrările, familia regală a ieşit în faţa Palatului Zarzuela, iar drapelele au fost coborâte în bernă în onoarea celor pierduţi într-unul din cele mai traumatice episoade din istoria modernă a Spaniei.

„Ne simţim cu toţii orfani de atât de mulţi dintre vârstnicii noştri, dorind să le fi putut mulţumi pentru tot ce au făcut pentru noi”, a spus preşedinta parlamentului, Meritxell Batet.

Perioada de doliu se va întinde până la 5 iunie şi va fi cea mai lungă din istoria democratică a Spaniei de după dictatura generalului Francisco Franco care a urmat războiului civil din 1936-1939.

Spania, una din ţările cele mai încercate de pandemia de COVID-19, a raportat 27.117 decese şi 236.259 cazuri de contaminare şi a trecut printr-unele din cele mai stricte măsuri de izolare, nici măcar copiii neavând voie să iasă din case timp de săptămâni pentru a lua o gură de aer proaspăt. Sistemul sanitar se clatină, iar economia a intrat în vrie.

La vârful epidemiei, la începutul lunii aprilie, virusul făcea 950 de victime în numai o zi. Acum, cu doar 35 de decese raportate marţi, Spania revine încetul cu încetul la o nouă normalitate, cu redeschiderea magazinelor, chiar dacă se păstrează distanţa socială.

„Putere şi tandreţe tuturor celor dragi care ne-au părăsit”, a spus liderul catalan Ferran Adria, în timpul unei mese rotunde desfăşurate online pentru sectorul ospitalităţii.

Furia faţă de modul în care guvernul gestionează criza a luat amploare în ultimele săptămâni, cu proteste de stradă izbucnite în mai multe locuri.

Deşi a promis că nimeni nu va fi lăsat în urmă şi a alocat miliarde de euro pentru ajutoare, coaliţia de stânga a premierului Pedro Sanchez a fost criticată pentru mesajele inconsecvente şi susţinerea deficitară a unor sectoare.

„Un omagiu pentru cei decedaţi este necesar, nu doar pentru ei, ci şi pentru că societatea să-şi asume astfel tot ce s-a întâmplat şi să nu repetăm aceleaşi greşeli”, spune Ramon, un pensionar din Madrid, purtând o mască neagră pentru această zi specială.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: