image
Sursa foto: platformada.md

Andrei Năstase, la USMF: „Exodul cadrelor medicale, un pericol real pentru sistemul de sănătate din RM”

Candidatul unic al forţelor antioligarhice la alegerile din capitală, Andrei Năstase, s-a întâlnit cu studenții și cadrele profesorale de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu”.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre eventualele erori în sistemul medical urban, care scad substanțial eficiența serviciilor medicale.

„Pentru ridicarea eficienţei și menținerea calităţii asistenţei medicale acordate populaţiei, este necesar de a descoperi şi analiza erorile în sistemul medical. Altfel nu putem oferi soluţii de redresare a situației și nu putem preîntâmpina apariția altor impedimente”- a spus Andrei Năstase.

„Obiectivele noastre sunt îndreptate spre eficientizarea serviciilor medicale, în așa fel încât prestarea acestor servicii populației să fie de înaltă calitate, instituțiile medicale să fie modernizate, iar baza tehnico-materială să fie renovată periodic conform tehnologiilor performante”- a menționat Andrei Năstase, subliniind că și managementul eficient al resurselor umane este stringent necesar. „În fiecare zi pierdem cadre medicale deja pregătite! Exodul cadrelor medicale este un pericol real pentru sistemul de sănătate autohton și e imperios necesară motivarea medicilor de a rămâne Acasă. Nu prin cuvinte, ci prin faptele care ar face ca sistemul nostru medical să devină atractiv pentru medici, asistenți medicali etc. și prietenos pentru fiecare pacient. Acum situația e pur și simplu alarmantă - sunt depuse deja circa 500 de dosare ale medicilor de diverse specializări în căutarea unor condiții mai bune peste hotare", a adăugat Andrei Năstase.

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr s-a referit și la utilizarea rațională și eficientă a mijloacelor financiare, precum și la dezvoltarea unui sistem informațional complex, unic în sistemul medical al orașului și suburbiilor sale.

Andrei Năstase a amintit și de statisticile care vorbesc despre creșterea numărului de pacienți cu cancer mamar și cu diabet zaharat, fără monitorizare și școlarizare, opinând că în acest sens este nevoie urgentă de organizarea Centrelor Medicale Specializate, cum ar fi Centrul Municipal de Mamologie,Centrul Municipal de Diabetologie etc.

„O problemă majora în municipiu sunt boschetarii, transportați la spital pentru tratament din stradă și care, la externare, nu au unde merge pentru îngrijire ulterioară. Este timpul să fie organizate mai multe centre de plasament pentru ei, căci la cel din strada Haltei, boschetarii sunt acceptați doar pentru a înnopta și nu pot rămâne mai mult timp pentru îngrijire”- a mai spus Andrei Năstase.

Totodată Andrei Năstase a amintit că unul din obiectivele cele mai importante ale sale în calitate de primar al capitalei, va fi medicina de familie, pentru optimizarea căreia programul său prevede mai multe acțiuni, printre care și asigurarea medicilor de familie cu transport gratis, măsuri de protecție de pacienții agresivi, descentralizarea serviciului de asistență medicală primară etc.

Andrei Năstase a avut o întâlnire și cu studenții și cadrele profesorale de la Instituția Publică Centrul de Excelență în Energetică și Electronică, în cadrul căreia viitorul primar a vorbit despre prevederile programului său pentru ca tinerii dotați nu doar să beneficieze de diversitatea programelor de studii, ci să dispună de toate condițiile și, în mod special, de suficiente locuri de muncă pentru a-și pune în practică cunoștințele, performanțele și abilitățile profesionale aici, acasă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: