image
Sursa foto: Moldova.org

Pettit și-a reiterat îngrijorarea față de legea privind amnistia fiscală și riscul că aceasta va stimula spălarea banilor

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit, și-a reiterat îngrijorarea cu privire la legislația defectuoasă, inclusiv cea a amnistierii capitalului, promovată de actuala guvernare de la Chișinău.

James Pettit a atras atenția asupra riscurilor „ca această lege să stimuleze spălarea banilor și să deterioreze climatul de afaceri din Moldova”, se spune într-un comunicat de presă al Ambasadei SUA, emis după o întrevedere cu președintele Igor Dodon.

Ambasadorul american și-a reiterat îngrijorarea și cu privire la recenta anulare a rezultatelor alegerilor municipale.

Pettit a subliniat, de asemenea, că este foarte important ca viitoarele alegeri să fie pașnice, transparente și în conformitate cu normele democratice.

Amintim că pachetul de măsuri fiscale, inclusiv proiectul legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală, a fost aprobat în două lecturi de Parlament, cu voturile deputaților PD și PPEM.

Inițiativele au fost anunțate pe 24 iulie de la tribuna PD, aprobate a doua zi de Guvern și incluse peste noapte și pe agenda Parlamentului.

Potrivit legii privind declararea voluntară, persoanele fizice pot declara voluntar bunurile nedeclarate, acestea vor trebui să indice sursa venitului și să achite o taxă de 3% din valoarea bunurilor liberalizate până la 10 decembrie 2018.

Legea a atras imediat critici dure din partea UE, SUA, FMI, dar și a Băncii Mondiale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: