image
Sursa foto: europa.eu

Guvernarea de la Chișinău, pusă din nou la zid în Parlamentul European: Plahotniuc trăiește în lux, iar cetățenii în sărăcie

UPDATE 19.44 // Dezbaterile din Parlamentul European asupra raportului privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE s-au încheiat. Documentul va fi supus votului în ședința de mâine.

UPDATE 19.42 // Petras Auštrevičius, raportorul Parlamentului European pentru Moldova: „Există un deficit de viziune europeană în RM, iar alegerile parlamentare sunt de o importanță vitală pentru viitorul RM și relațiile sale cu UE. Sper că autoritățile din RM vor acționa în conformitate cu principiile europene și alegerile se vor organiza cum trebuie”.

UPDATE 19.37 // Johannes Hahn, Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, își susține discursul de încheiere: „UE dorește să se aplicarea Acordului de Asociere, dar așteaptă același nivel de implicare din partea RM. Docamdată am suspendat sprijinul financiar. Uneori am impresia că oamenii pretind că sunt proeuropeni, dar când vine vorba de fapte, nu văd cum aplică valorile europene. Deci trebuie să luăm anumite decizii. Nu dorim să sprijinm un partid politic, dar cetățenii. Vom monitoriza perioada pre-electorală. E important ca alegerile să fie libere, iar dorința oamenilor să fie respectată”.

UPDATE 19.24 // Eduard Kukan: Problemele cele mai mari sunt legate de reforma electorală și alegerile pentru Primăria Chișinău.

David McAllister: Situația din RM este profund îngrijorătoare. Puterea este concentrată în mâinile unui grup de persoane. Fac apel către guvernarea RM să pună capăt implicării politicului în justiție”.

UPDATE 19.21 // Laurențiu Rebega: În raport se vorbește de „stat capturat”. E mult mai rău decât stat capturat, sunt cetățenii capturați. Întrebarea e cum să sancționăm oligarhii, fără să afectăm cetățenii”.

UPDATE 19.19 // Cum era și de așteptat, europarlamentarii PSD, aliații PD din România, critică raportul și spun că nu-l vor susține. „Unii din colegii noștri din corul bocitoarelor oferă cetățenilor RM un comunicat politizat”, a spus Andi Cristea.

UPDATE 19.16 // Cristian Dan Preda: RM și Georgia seamănă în bine și în rău. E rău că politica e confiscată de oligarhi, că justiția e politizată, că sunt doar vecini și nu sunt țări candidate la aderare.

UPDATE 19.14 // Siegfried Mureșan: „Autoritățile din RM sunt un obstacol în calea dorinței UE de a ajuta cetățenii RM. Dacă autoritățile nu recunosc alegerile libere din Chișinău, acționează împotriva oamenilor. Dacă nu permit cetățenilor din Diasporă să voteze, la fel sunt împotriva oamenilor”.

UPDATE 19.12 // Monica Macovei: „Republica Moldova este cea mai săracă țară din Europa, dar Plahotniuc trăiește în lux. Banii trebuie să ajungă la oameni. Când oamenii ies în stradă și își cer dreptatea, trebuie să știe că suntem alături de ei”.

UPDATE 19.11 // Ana Gomes: „Situația este alarmantă Corupția sunt în creștere. Nu putem rămâne cu brațele încrucișate”.

UPDATE 19.05 // Andrey Kovatchev: „Invalidarea alegerilor din Chișinău și reforma controversată a sistemului electoral sunt două exemple de erodare a democrației din această țară, în ultimul timp. Membrii opoziției sunt intimidați. Se deteriorează libertatea de exprimare, a mass-media”.

UPDATE 19.02 // Europarlamentarii remarcă faptul că situația din Georgia este mult mai bună decât cea din RM.

„20 de ani de oligarhie își au prețul. Dacă mă uit la RM, îmi fac mai multe griji decât în Georgia. Frauda bancară rămâne fără autor. Legea electorală a fost făcut pentru cei care vor să fie aleși. în RM au fost răpiți profesori, ceea ce nu a fost posibil în Georgia”, a declarat eurodeputatul Rebacca Harmas.

UPDATE 18.59 // Norica Nicolai: „Rusia violează integritatea celor două țări. Sper ca alegerile următoare să aducă la putere forțe politice ca să urmărească parcursul european și să nu întoarcă spatele UE”.

UPDATE 18.58 // Victor Boștinaru, eurodeputat PSD, propune ca votul privind raportul despre RM să fie amânat. „Politica din RM a fost influențată de conservatori și nu corespunde cu situația de la fața locului”, a spus Boștinaru.

UPDATE 18.56 // Implementarea Acordului de Asociere UE-RM este discutată în același timp cu aplicarea Acordului de Asociere dintre UE și Georgia. „Situația din cele două țări este diferită” a remarcat Johannes Hahn, Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere în debutul discursului său.

„Reiterez așteptările noastre ca Guvernul RM să asigure un context potrivit pentru reforme. Raportul se referă la o serie de îngrijorări serioase - respectarea statului de drept, asigurarea unor alegeri corecte, libertatea mass-media, independența justiției, etc. Consiliul este de acord cu aceste îngrijorări. A existat o deteriorare serioasă a statului de drept, mai ales după invalidarea alegerilor din Chișinău. Așteptăm acțiuni urgente în domeniul anchetei fraudei bancare, lupta anticorupție, alegerile parlamentare să fie libere și corecte. Din păcate nu am văzut progrese din partea RM. Suntem conștienți de riscurile privind schimbarea sistemului electoral. Următoarele alegeri speră să fie libere, iar recomandările făcute să fie avute în vedere: neintimidarea oponenților, libertatea mass-media, etc”, a declarat Johannes Hahn.

UPDATE 18.43 // Raportul privind RM este prezentat de europarlamentarul Petras Auštrevičius, raportorul Parlamentului European pentru Moldova.

„Acordul de Asociere nu este abstract. Conține un set de obligații juridice și politice. Sunt îngrijorat pentru că se constată o îndepărtare continuă și consecventă a RM de la standardele democratice. Autoritățile aleg să ignore recomandările unor instituții europene consacrate. Legislația electorală nu trebuia ajustată nevoilor politice. Mă supără mult că avizul Comisiei de la Veneția nu a fost respectat. La fel, ne îngrijorează invalidarea alegerilor din Chișinău”, a declarat Petras Auštrevičius.

„Pachetul de reformă fiscală dă naștere multor altor îngrijorări. Schema de amnistie fiscală este îndoielnică și e lipsită de logică. RM este prima țară căreia i s-a impus condiții precum înghețarea ajutorului financiar. Oferim o mână întinsă de colaborare cu RM”, a mai spus europarlamentarul.

______

Situația din Republica Moldova este discutată astăzi în forul legislativ european, care ar putea recomanda Consiliului Europei impunerea sancțiunilor personale împotriva persoanelor implicate în jaful bancar. Raportul privind modul în care este implementat Acordul de Asociere cu UE va fi supus dezbaterilor în cadrul sesiunii Parlamentului European. Totodată, urmează să fie discutate o serie de îngrijorări ale instituțiilor UE privind alegerile din RM, sistemul electoral, statul de drept, libertatea presei, persecutarea activiștilor civici etc.

Mai mult, raportul recomandă că orice decizie privind viitoarele plăți din asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare și cu condiția ca acestea să se desfășoare în conformitate cu standardele internaționale.

Printre cele patru măsuri propuse drept reacție la evoluțiile antidemocratice din țara noastră, se numără și reamintirea clauzelor de suspendare a acordurilor dintre UE și RM, inclusiv referințele anticorupție și de combatere a spălării banilor legate de liberalizarea vizelor.

Documentul este pregătit de europarlamentarul Petras Auštrevičius, raportorul Parlamentului European pentru Moldova, și propune ca orice decizie privind viitoarele plăți din asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova să fie luată numai după alegerile parlamentare și cu condiția ca acestea să se desfășoare în conformitate cu standardele internaționale.

Referitor la derapajele statului de drept, Parlamentul European se declară profund îngrijorat de practicile judiciare selective ale sistemului judiciar din Republica Moldova și subliniază că, potrivit ultimelor rapoarte ale Transparency International, justiția din RM suferă de o independență limitată față de puterea politică și este folosită ca instrument împotriva adversarilor politici și în scopuri de afaceri. Forul legislativ european mai cere RM să ia act de importanța stabilirii unei evidențe solide a anchetelor în cazurile de corupție.

Mai mult, Parlamentul European cere publicarea rapoartelor Kroll în totalitate și constată cu îngrijorare că „ancheta asupra acestui caz a fost condusă destul de ineficient”. Forul european mai atenționează că instanțele judiciare trebuie să examineze cu promptitudine cazurile aflate în curs sau în curs de investigare, „în special cele ale lui Ilan Șor, în cadrul audierilor deschise”.

Iar în acest context, Parlamentul European recomandă Consiliul Europei să ia în considerare sancțiunile personale, iar statelor membre relevante ale UE - să ofere sprijin pentru anchetă.

Totodată, forul legislativ european își exprimă îngrijorarea cu privire la creșterea riscului de spălare a banilor ca urmare a adoptării rapide amnistiei fiscale și solicită modificarea pachetului de legi.

Ședința Parlamentului European poate fi urmărită în direct accesând ACEST LINK.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: