image
Sursa foto: Genessis

Despre lecții online: „Cum să-i explici unui om care știe cum funcționează Odnoklassniki ce e Google Drive sau Gmail?”

Unii părinți și cadre didactice sunt nemulțumiți de vacanța din această săptămână impusă printr-un ordin al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, menționând că abia au început să se adapteze la învățământul online, că acesta a fost stopat, iar acum se gândesc cum vor fi recuperate aceste lecții și când se va întâmpla acest lucru.

Odată cu extinderea pandemiei COVID-19 în RM, instituțiile de învățământ și-au sistat activitatea, trecând la studierea online. Autoritățile din Educație au elaborat platforme, proiecte educaționale inovative, prin care cadrele didactice vor efectua lecții online pe toată perioada carantinei, până pe 15 mai.

Dacă în orașe atât profesorii și elevii au acces la internet, tehnologii moderne, și procesul educațional a început cumva, prin sate situația e mai anevoioasă. Pe lângă asta, instruirea online a și fost sistată, oferindu-se atât elevilor cât și cadrelor didactice o mini vacanță. Unii părinți și cadre didactice susțin că această mini vacanță este total nepotrivită.

Sora mea este învățătoare într-un sat, are clasa întâi, și tare sufletistă pentru picii ei. Iată că săptămâna trecută, după ce și-a pus cât de cât la punct lecțiile online, din punct de vedere tehnic, a picat această săptămână de vacanță...

Știu că mulți din părinții sunt încântați de lecțiile la distanță, dar partea nevăzută e că un dascăl acum muncește de două-trei mult decât la școală, pentru că trebuie să le explice și părinților, iar părinții sunt diferiți.

Cum să-i explici unui om care știe cum funcționează mai ales Odnoklassniki ce e google drive sau gmail? Nu e glumă.

Nu mai spun că multă lume are internet de la telefon, deci nu e nelimitat și deloc ieftin.

Dacă tot școala iar e în vacanță, sor-mea se gândește cu groază cum s-o ia de la capăt și să recupereze lecțiile sâmbăta”, menționează Valentina Basiul.

„Mă îndoiesc că cineva în minister chiar se gândește la profesori și copiii acestui stat”

Foarte nepotrivit acost ordin (ca sa nu zic prost!). Abia i-am orientat oarecum prin rețele și platforme. Așa cum se dezvoltau lucrurile, era cât de cât o legatură cu programa școlară și cu comunicarea care tot ni se cere să o păstrăm. Mă îndoiesc că cineva în minister chiar se gândește la profesori și copiii acestui stat, altfel nu emiteau acest ordin”, susține Elena, Chișinău.

Nu e neapărat ca copiii să știe de această mini vacanță. Se putea de le spus că profesoara a hotărât un pic să le mai scadă din cerințe, și să mergem mai departe. Sunt convinsă că nu toți copiii îndeplinesc 100% temele. Așa că un pic mai puține cerințe și mergem tot așa”, spune Irina, părinte.

În legătură cu măsurile privind combaterea răspândirii infecției cu COVID-19 și declararea stării de urgență în Republica Moldova, toate instituțiile de învățământ din țară (peste 1230 de școli primare, gimnazii și licee) au intrat în carantină în data de 10 martie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: