image
Sursa foto: Jurnal.md

Deputații de la „Pentru Moldova”, replică pentru Dodon: „Suntem pregătiți de anticipate, nu acceptăm șantajul”

Nu intenționează să inițieze relații „pe bază de acorduri pe termen lung”. Exclud, cel puțin la etapa actuala, participarea în coaliții parlamentare și totodată precizează că nu vor permite să fie folosiți „pentru intrigi și șantaj între partide politice”. Este poziția celor 15 deputați din Platforma „Pentru Moldova” formată din deputații Partidului Șor și foștii deputații democrați, care ulterior au format grupul „Pro Moldova”, apoi au creat „Pentru Moldova”.

Precizările vin după ce în spațiul public au apărut mai multe zvonuri că deputații din acest grup ar fi negociat cu PSRM crearea unei noi majorități parlamentare.

Cel puțin asta reieșea din declarațiile președintelui în exercițiu Igor Dodon făcute pe 9 noiembrie în cadrul ceremoniei de învestire a celor cinci miniștri noi. Dodon anunța că „după alegeri guvernul va avea parte de o susținere suficient de puternică” și că noii miniștri „și-au asumat o responsabilitate pe termen lung, nu pe termen scurt”. Imediat după alegeri, Igor Dodon anunța însă că poziția partidului s-a schimbat.

„Referitor la organizarea de alegeri anticipate poziția PSRM s-a schimbat, noi credem că acest parlament trebuie dizolvat și alegerile parlamentare anticipate trebuie să aibă loc în anul care vine”, a spus Igor Dodon pe 17 noiembrie, după întâlnirea cu activul partidului la Vadul lui Vodă.

De cealaltă parte, platforma „Pentru Moldova” a emis un comunicat în care anunță poziția celor 15 deputați, deciși să muncească „pentru oameni și în beneficiul oamenilor”, dar care în același timp, consideră că „actuala componență a Parlamentului nu trebuie menținută cu orice preț”.

„Nu intenționăm să inițiem relații pe bază de acorduri pe termen lung cu reprezentanții forțelor politice antagoniste. Excludem, la această etapă, participarea în coaliții parlamentare. Menținem linia de neutralitate politică”, se spune în comunicatul afișat pe pagina de facebook a secretarului platformei, deputatul Sergiu Sârbu.

„Nu vom permite nimănui să folosească Platforma pentru intrigi și șantaj între partidele politice din Parlament”.

„Nu vom accepta abordări de genul „tu mie, eu ție”. Noi nu suntem speculanți și nu avem de gând să facem comerț cu încrederea alegătorilor”.

„ Suntem pregătiți pentru alegeri parlamentare anticipate și credem că, într-o anumită măsură, acestea sunt chiar necesare. Foarte multe s-au schimbat de după ultimele alegeri parlamentare. În opinia noastră, componența Parlamentului trebuie să corespundă pe deplin noilor realități politice. Credem că societatea moldovenească nu va regreta dacă din Parlament vor dispărea pentru totdeauna partidele politice marginale, care pretind a fi autentice, dar în realitate au pierdut susținerea cetățenilor, în continuare „se curăță" și se izolează de toți, provocînd, în organul legislativ discordie și confuzie” se mai arată în comunicatul deputaților de la „Pentru Moldova”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: