image
Sursa foto: theintercept.com

SUA şi aliaţii au ATACAT Siria în această dimineață; Primele IMAGINI cu bombardamentul puterilor occidentale

O alianţă formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat în această dimineaţă (ora 4:00 în Republica Moldova) un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc. Anunţul bombardamentului a venit de la Donald Trump, într-o declaraţie de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor „bombardamente punctuale” asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale "dictatorului” Bashar al-Assad. Preşedintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere în Siria, precum şi Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operaţiune militară.

Bombardamentele au vizat trei obiective militare din Siria, iar aliaţii occidentali nu au înregistrat pierderi, anunţă Departamentul american al Apărării. Oficiali de la Pentagon au declarat că a fost bombardat un complex militar de cercetare din Damasc, unde erau produse arme chimice şi biologice, un depozit de armament şi un comandament militar din Homs.

„A fost un bombardament de amploare, credem că am transmis un mesaj puternic”, a afirmat James Mattis, secretarul american al Apărării. „Statele Unite şi aliaţii au bombardat infrastructura chimică militară a Siriei mai puternic decât în 2017. Regimul Bashar al-Assad nu înţelesese mesajul anul trecut, astfel că, de data aceasta, Statele Unite şi aliaţii au lovit mai puternic", a subliniat Mattis.

Guvernul Marii Britanii a catalogat operaţiunea drept „un succes”, iar preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a argumentat că bombardamentele au fost necesare pentru că se depăşise o „linie roşie” prin folosirea armelor chimice.

Premierul britanic Theresa May a declarat că atacurile împotriva Siriei nu reprezintă o încercare de schimbare a regimului de la Damasc, adăugând că Londra şi aliaţii occidentali au încercat pe toate căile diplomatice să stopeze folosirea armelor chimice.

„Nu este vorba de o intervenţie într-un război civil. Nu este vorba despre o schimbare de regim”, afirmă Theresa May într-un comunicat emis sâmbătă dimineaţă.

Atacurile au fost o reacţie la dovezile semnificative care indică faptul că forţele regimului preşedintelui Bashar al-Assad sunt responsabile de atacul cu arme chimice de la periferia Damascului, a continuat premierul britanic.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, afirmă că sprijină acţiunile militare efectuate de Statele Unite, Mare Britanie şi Franţa împotriva unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale regimului din Siria, se arată într-un comunicat postat pe site-ul organizaţiei de securitate.

„NATO a condamnat în mod constant utilizarea continuă a armelor chimice de către Siria drept o încălcare clară a normelor şi acordurilor internaţionale. Folosirea de arme chimice este inacceptabilă, şi cei responsabili trebuie traşi la răspundere”, a declarat Stoltenberg.

Oficialul NATO a mai adăugat că atacurile forţelor americane, britanice şi franceze vor „reduce capacitatea regimului de a mai ataca poporul sirian cu arme chimice”, scrie Mediafax.

De cealaltă parte, ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a avertizat că „atacurile din Siria vor avea consecinţe”, precizând că Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa poartă întreaga responsabilitate pentru aceste acţiuni.

„Cele mai sumbre temeri s-au adeverit. Avertismentele noastre au fost ignorate. Este aplicat un scenariu planificat. Suntem din nou ameninţaţi. Am avertizat că acţiunile de acest gen nu vor rămâne fără consecinţe. Întreaga responsabilitate pentru aceste acţiuni aparţine Washingtonului, Londrei şi Parisului. Insultarea preşedintelui Rusiei este inacceptabilă şi inadmisibilă”, afirmă ambasadorul rus.

„Statele Unite, care deţin cel mai mare arsenal chimic, nu au dreptul moral de a blama alte ţări”, a subliniat diplomatul rus.

Statele Unite şi aliaţii au efectuat un atac militar împotriva Siriei precis în momentul în care ţara a primit o şansă la un viitor paşnic, a declarat Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. „Cei responsabili se pretind liderii morali ai lumii şi îşi declară exclusivitatea şi unicitatea”, a afirmat Zakharova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: