image
Sursa foto: jurnal.md

Economist: Mita din sistemul medical al RM este estimată la 1 miliard de lei pe an

Responsabilitatea pentru eșecul sistemului medical din Republica Moldova nu îl poartă doar statul și autoritățile, dar și cetățenii care se eschivează de la plata impozitelor și procurarea polițelor de asigurare. În opinia economistului Veaceslav Ioniță, un sistem de sănătate în care se alocă doar 9% din venit, nu poate fi numit sistem de sănătate.

„Atunci când am creat sistemul de finanțare a sănătății în 2004, când am început a aloca 4% din salarii, toată lumea striga că este prea mult. Specialiștii spun că dacă oferi mai puțin de 11%, poreclește cum vrei sistemul, numai nu-i zi sistem de sănătate. Noi niciodată nu am fost gata să plătim pentru sănătate. Nu Guvernul a plătit sistemul de sănătate, noi l-am plătit. A fost ridicat pana la 9% și la acest nivel a fost stopat, este problema noastră”, a precizat Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

O altă problemă care ține de sistemul de sănătate reprezintă eschivarea cetățenilor de a-și procura polițe de asigurare.

„În RM numărul de angajați este puțin peste 600 de mii, dar cea mai mare problemă este legată de faptul că restul nu vor să se asigure. În toată lumea, finanțarea de asigurare are loc și pe alte tipuri de contribuții, asigurări benevole. În Moldova este de râsul găinilor - 20 de milioane de lei, în loc să avem 2-3 miliarde. La noi asigurările benevole sau facultative se impozitează, este o absurditate. Statul te obligă să te asiguri medical, iar oamenii nu vor. Omul care vrea să se asigure benevol, statul îl impozitează suplimentar, este absurd acest lucru, dar îl avem”, a adăugat expertul, citat de IPN.

Veaceslav Ioniță face referire și la lipsa de transparență a resurselor financiare colectate din serviciile medicale acordate contra plată.

„Dvs. ați văzut vreodată un raport public privind banii acumulați din serviciile acordate contra plată, or, aceștia sunt bani publici, dar ei sunt în afara transparenței și în afara a tot ceea ce înseamnă sistemul bugetar. Noi știm cât alocăm din asigurări, dar nu știm cât se mai colectează suplimentar din plățile care sunt conform legii, sunt în sistemul medical și trebuie utilizați transparent”, spune Ioniță.

Expertul economic mai crede că, pe lângă refuzul cetățenilor de a se asigura obligatoriu, o altă problemă ține de plățile neoficiale care se fac în sistemul medical - mita.

„Cetățenii când se duc și plătesc, ei mai plătesc bani și la medici, ceea ce noi numim mită. Eu îi spun plată în afara sistemului. Aici există o problemă foarte mare și niciodată nu s-a discutat aspectul acesta. Volumul de mită care se dă în sistemul medical din Moldova este estimat la 1 miliard de lei pe an”, a menționat economistul.

Veaceaslav Ioniță susține că autoritățile au tăiat din finanțarea sistemului de sănătate de fiecare dată când acest lucru a fost posibil. „Când eram în Parlament, știam că de la medicină se taie mai ușor. Ei au banii lor, mai au nu știu ce și se taie întotdeauna. Aceste lucruri puse cap în cap ne arată că nu am acordat niciodată medicinei importanța necesară. Acuma stăm si ne mirăm din ce cauză avem ce avem”, a mai spus fostul deputat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: