Precizăm că Pavel Filip a anunțat, după ședința PD din această săptămână, mai multe măsuri fiscale care vor fi implementate din toamnă și despre care susține că vor permite acumularea în buget a două miliarde de lei.

Astfel, drept măsură pentru reducerea fenomenului salariilor în plic, se propune reducerea impozitului pe venit pentru persoanele fizice de la 18% la 12%, reducerea contribuției angajatorului la bugetul asigurării de stat sociale de la 23 la 18% și dublarea scutirii personale la plata impozitului pe venit de la 11280 de lei la 24 de mii de lei.

Cota TVA din domeniul Horeca se reduce de la 20% la 10%. Pentru cei cu venituri de sub 1,1 milioane de lei, impozitul operațional va fi de 4%. Ceilalți vor avea de ales să lucreze în regim general sau special, adică achitând un impozit pe venit de 12% și fiind înregistrați în calitate de plătitori TVA..

Și în domeniilor serviciilor de taxi se anunță schimbări. Angajații din acest domeniu care au un salariu de până la 10 mii de lei vor achita un impozit fix de 500 de lei pe lună. Se măresc și amenzile pentru lipsa licenței în acest domeniu. Pasagerii vor avea dreptul să refuze plata călătoriei, dacă nu primesc bon de casă, iar cheltuielile pentru repararea maşinii devin deductibile.

Totodată, Guvernul urmează să stabilească un termen pentru declararea voluntară a bunurilor tăinuite mai mulți ani. Pentru fondurile bănești, ar putea fi stabilit termenul de până la 10 sau 20 decembrie, iar taxa va fi de 3%.