image
Sursa foto: privesc.eu

ACUM: La Conferința de Securitate de la München, Dodon a pus pe masa unor parteneri occidentali planul de FEDERALIZARE a RM

Aflat la Conferința de Securitate de la München, președintele Igor Dodon a pus pe masa unor parteneri occidentali un plan de federalizare a Republicii Moldova. Informația a fost dezvăluită de reprezentanții blocului electoral ACUM Platforma DA și PAS, care condamnă planul secret al binomului PD-PSRM de federalizare a Republicii Moldova.

„Acum câteva zile, aflându-se la Conferința de Securitate de la München, Igor Dodon a pus pe masa unor parteneri occidentali un plan de federalizare. Acesta este un plan rusesc, care contrazice Constituția RM și care invocă egalitatea a două state într-un document care urmărește transnistrizarea Republicii Moldova. Poziția noastră fermă este că președintele Igor Dodon trădează Republica Moldova, oferind regimului secesionist de la Tiraspol o recunoaștere promisă din Moscova, cu mâinile actualei guvernări bicefale - PD și PSRM”, a declarat fostul ambasador al RM în SUA, Igor Munteanu, candidatul ACUM în circumscripția Călărași.

În cadrul unui briefing, Igor Munteanu a declarat că federalizarea înseamnă distrugerea statului RM și crearea pe ruinele lui a unui protectorat de tip bosniac, separat pe cantoane, cu forțe militare străine pe teritoriul RM. „Documentul este neconstituțional, provocator, creează o piață de dizolvare a actualului stat, ceea ce justifică învinuirea de cea mai gravă infracțiune din partea actualului președinte - trădare de patrie. Documentul nu prevede că regiunea transnistreană se întoarce sub controlul constituțional al RM și ignoră fundamentele statului RM. Astfel, Republica Moldova legalizează structurile separatiste de la Tiraspol”, a declarat Igor Munteanu.

La rândul său, copreședintele blocului ACUM Platforma DA și PAS, Andrei Năstase, a menționat că, pentru tentativa de transnistrizare a Republicii Moldova, Plahotniuc și Dodon vor fi trași la răspundere penală pentru înaltă trădare.

„Având în vedere cele mai recente contexte, în fapt unele la fel de vechi ca și guvernarea toxică și hibridă care îngroapă astăzi viitorul țării, suntem obligați să tragem un serios semnal de alarmă față de obscura strategie prin care se urmărește federalizarea Moldovei și anexarea ei unui spațiu dominat în totalitate de Rusia. Niciunul dintre cetățenii Moldovei nu știe astăzi care a fost mandatul lui Dodon la Conferința de Securitate organizată de curând la Munchen, ce a conținut mapa cu care el s-a prezentat acolo”, a spus Andrei Năstase.

Liderul Platformei DA susține că îngrijorarea este alimentată de tăcerea complice a Partidului Democrat.

„Plahotniuc și Dodon sunt artizanii unei periculoase strategii politice prin care oferă, fără să clipească, un model medieval de vasalitate în schimbul unei închipuite protecții oferite de grupuri de interese apropiate Moscovei. Iar această protecție, speră aceștia, le va permite să păstreze în Moldova un status de zonă financiară gri, un paradis fiscal accesibil crimei organizate și tuturor organizațiilor obscure care nu-și pot găsi loc în lumea civilizată. Calculele lui Plahotniuc și Dodon sunt greșite. Se va vedea acest lucru. Oamenii acestei țări își doresc altceva și vor vota în consecință!”, a punctat Năstase.

Iar președinta PAS, Maia Sandu, a menționat că „acest plan completează acțiunile ostile ale Kremlinului”, iar actorii binomului PD-PSRM sacrifică definitiv cursul european al țării.

„Blocul ACUM este foarte îngrijorat și cere stoparea oricăror discuții pe seama acestui plan. La fel, cerem tragerea la răspundere a lui Dodon, care a comis acțiuni incompatibile cu funcția de șef de stat. O să informăm comunitatea internațională despre aceste lucruri și îndemnăm cetățenii să fie vigilenți”, a menționat Maia Sandu.

O reacție din partea președinției sau a șefului de stat nu există încă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: