image
Sursa foto: jurnal.md

DEFICIT de forță de muncă în Republica Moldova: Guvernarea vrea să simplifice procedura de imigrare a cetățenilor străini

Republica Moldova se confruntă cu un deficit de forță de muncă, care va deveni și mai acut în sezonul desfășurării lucrărilor de construcție a drumurilor, planificate pentru anul 2020. Subiectul a fost discutat astăzi în cadrul unei ședințe la Guvern.

Potrivit Guvernului, problema a fost semnalată de mai mulți oamenii de afaceri care se confruntă cu deficit de forță de muncă disponibilă. Deficitul este cantitativ și calitativ, afectează direct competitivitatea afacerilor locale și compromite intențiile investiționale.

În opinia participanților la ședință, deficitul va deveni acut în sezonul desfășurării lucrărilor de construcție a drumurilor, planificate pentru anul 2020, unde va fi solicitat un volum mare de resurse umane. Insuficiența forței de muncă poate compromite realizarea programului de acțiuni, motiv pe care companiile solicită simplificarea procesului de aducere a forței de muncă din afara RM.

Șefa Biroului Migrație și Azil, Olga Poalelungi, afirmă că legislația națională referitoare la imigrarea străinilor în scop de muncă a fost actualizată, a fost simplificat regimul de obținere a vizelor, inclusiv s-a renunțat la necesitatea invitației pentru cetățenii mai multor țări.

Examinarea dosarelor durează 30 - 40 de zile, comparativ cu 90 de zile cât era anterior. Totodată, potrivit BMA, există o constrângere în contractul de muncă, pentru străinul ce intenționează să fie angajat, care impune mărimea salariului minim obligatoriu egal cu salariul mediu pe economie.

Prim-ministrul Ion Chicu a solicitat responsabililor de la Biroul Migrație și Azil, precu și altor instituții implicate, să fie întreprinse măsuri de simplificare a procedurilor și reducere a termenilor de procesare a dosarelor.

În prezent, lista statelor care au nevoie de viză de intrare în Republica Moldova e redusă la 58 de țări.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: