image
Sursa foto: worldjusticeproject.org

Statul de drept, mai deteriorat în RM decât în Belarus, Burkina Faso și Vietnam! Ce loc ocupăm în clasamentul mondial WJP

Republica Moldova ocupă locul 83 în Indexul Statului de Drept 2019, studiu care măsoară nivelul la care 126 de ţări din întreaga lume aderă la principiile statului de drept.

Clasamentul este realizat de World Justice Project, o organizaţie independentă multidisciplinară, având drept obiectiv progresul în ceea ce priveşte statul de drept în întreaga lume.

Cel mai prost stăm la capitolul absența corupției - locul 109. Potrivit World Justice Project, fenomenul corupției din RM este cel mai răspândit în forul legislativ, urmat de executiv și justiție.

Moldova are scoruri rele și la capitolul aplicării corecte a legii - locul 107, constrângeri asupra puterii guvernului - 99, justiţia penală - 97, justiția civilă - 87, drepturi fundamentale - 71.

Rezultate mai bune avem doar în ceea ce privește un guvern deschis/transparent - locul 44 și ordine şi securitate - locul 44.

Dintre vecinii țării noastre, România ocupă poziția 31 în clasament, iar Ucraina - 77. Republica Moldova se află în clasament mai jos decât state precum Belarus (66), Burkina Faso (73) sau Vietnam (81). Rusia este poziționată pe locul 88.

În fruntea clasamentului WJP din acest an privind statul de drept în lume, cu cel mai bun scor, se află, din nou, statele nordice Danemarca, Norvegia şi Finlanda, iar ultimele clasate sunt Republica Democratică Congo, Cambodgia şi Venezuela.

Pe plan global, raportul relevă că numărul ţărilor unde s-a înregistrat un declin al statului de drept este mai mare pentru al doilea an consecutiv decât al celor unde au avut loc îmbunătăţiri la acest capitol.

În plan regional, în zona Uniunii Europene, EFTA şi Americii de Nord în fruntea clasamentului se află tot Danemarca, urmată de Norvegia şi Finlanda, iar cele trei state cu cel mai slab scor din această zonă sunt Croaţia, Bulgaria şi Ungaria (care ocupă locul 57 pe plan global, din totalul celor 126).

Noutăţile partenerilor

comentarii: