image
Sursa foto: Privesc.eu

„Vor să facă din RM o zonă offshore cu populaţie mică şi fluxuri financiare mari”; ACUM propune ANULAREA vânzării cetățeniei

Legea acordării cetăţeniei contra investiţii face parte dintr-o strategie a puterii de la Chişinău, care vrea să transforme Republica Moldova într-o zonă offshore cu populaţie mică şi fluxuri financiare mari.

Această lege, cunoscută ca şi "Golden Visa", pune în pericol regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Declaraţiile au fost făcute astăzi, în cadrul unor consultări publice inițiate de Blocul ACUM Platforma DA şi PAS cu societatea civilă, privind abrogarea sistemului de vânzare a cetăţeniilor.

„Noi puteam doar să presupunem că această lege a fost adoptată ca parte a strategiei regimului oligarhic, dintr-o strategie mai mare de a transforma Republica Moldova într-un paradis fiscal, o zonă offshore între Rusia şi Occident. Putem să ne imaginăm cine vrea să vină să cumpere cetăţenia Republicii Moldova în condiţiile în care economia noastră este una gri şi incertă. Ce fel de investiţii poate să atragă această economie, aşa cum este ea astăzi. Toate lucrurile indică asupra intenţiei regimului oligarhic de a promova o schemă de ascundere a banilor furaţi”, a declarat copreședinta blocului ACUM, Maia Sandu.

„Dacă e să ne amintim de laundromat, de devalizarea sistemului bancar cu splălări şi sustrageri de zeci de miliarde dolari, atunci apar bănuieli mai mult decât rezonabile de ce fel de investiţii şi de care provenienţă noi ne putem aştepta în schimbul cetăţeniei moldoveneşti, mai ales în condiţiile anonimatului aşa-zişilor investitori. Evident că într-un stat capturat vânzarea cetăţeniei nu poate rezolva problema atragerii investiţiilor. În schimb, există un risc imens că sub acest paravan vor fi legalizate miliardele furate din băncile moldoveneşti şi spălate capitalirile murdare din diferite zone tenebre ale lumii”, a adăugat deputatul ACUM Alexandru Slusari.

Expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruţa, spune că legea cetăţeniei prin invistiţii are o legătură directă cu legea amnistiei capitlalurilor şi că una fără alta nu putea fi pusă în aplicare.

„Exisă riscul ca anume legea cetăţeniei, în varianta în care a fost promovată aici, în Republica Molddova, să fie un coridor de spălare de bani de origine murdară, atât extras anterior de cetăţeni, de aici, din Republica Moldova, prin interpuşi... respectiv, o parte să fie readus. Sau alţii, cu păcate, din alte jurisdicţii, să fie beneficiari ai acestei cetăţenii de Moldova”, consideră Negruța.

„Pentru Uniunea Europeană, vânzarea cetăţeniei contra investiţii şi "Golden Visa"este un pericol fundamental de funcţionare a zonei Schengen. Noi putem fi foarte uşor eliberaţi de privilegiul de a călători în spaţiul Schengen datorită unor abuzuri pe care noii cetăţeni pot să le comită”, a atenționat ex-ambasadorul RM în SUA, Igor Munteantu, deputat ACUM.

„Uniunea Europeană a aprobat un document în 2018, în februarie, care permite suspendarea regimului liberalizat de vize cu ţări semnatare în cazul dacă se adeveresc că anumite riscuri sunt aduse de către cetăţeni, în cazul nostru - potenţial noi cetăţeni - sub aspect de securitate şi de altă natură, spălări de bani, etc”, a adăugat Veaceslav Negruța.

„Cu secretizarea respectivă, care s-a făcut prin acest proiect de lege, de fapt avem o ceaţă întreagă la acest capitol şi, respectiv, riscurile acestea de spălare de bani, de intrare a banilor din surse dubioase, sunt majorate”, a comentat Sergiu Gaibu, director de program la Expert-Grup

„Un domeniu de investiţie important, cum este prevăzut în această lege, este domeniul imobiliar. De aceea, cum a vorbit domnul ministru, prin anumiţi cetăţeni interpuşi sau fictivi de prin zona Dombasului, banii din miliard sunt întorşi prin privatizarea anumitor imobile din Republica Moldova şi noi deja am văzut anumite investigaţii care scot la iveală cum au loc privatizări pe bani de nimic a bunului statului”, a spus Ion Tăbârță, expert la IDIS Viitorul.

Şi expertul comunităţii WatchDog.md, Valeriu Paşa, este de acord cu abrogarea legii privind cetăţenia prin investiţie, dar i-a întrebat pe reprezentanţii blocului ACUM DA şi PAS cum au de gând să realizeze acest demers la modul practic.

Amintim că legea cetățeniei prin investiție a intrat în vigoare la 5 noiembrie 2018, după ce a fost promovată şi adoptată de coaliția majoritară controlată de PD. Conform legii, autoritățile acordă cetățenia Republicii Moldova unui străin, care varsă contribuții la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat investiții în domeniile de dezvoltare strategică. Valoarea minimă a contribuției constituie echivalentul a 100.000 de euro.

Solicitată pentru o reacţie, purtătoarea de cuvânt a Partidului Socialiştilor, Irina Asthaova, a declarat că formaţiunea va emite o poziţie oficială mai târziu, iar consultantul principal din cadrul Serviciului de presă al Președinției, Carmena Lupei, nu ne-a răspuns la telefon.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: