image
Sursa foto: AP

Planul fostei puteri de a muta ambasada la Ierusalim, DENUNȚAT de palestinieni: „Filip profită de incertitudinea din RM”

Ministerul de Externe al Autorităţii Palestiniene condamnă intenţia ex-premierului Pavel Filip de a muta ambasada în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit Al Jazeera.

„Decizia este o încălcare flagrantă a legislaţiei internaţionale şi a rezoluţiilor ONU”, se arată într-un comunicat de presă emis e instituţie.

Ministerul palestinian de Externe susţine că Filip „profită de incertitudinea politică din ţara sa pentru a obţine sprijin din partea Statelor Unite şi a Israelului”.

Hanan Ashrawi, membru al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, a făcut apel la Uniunea Europeană să ia măsuri imediate împotriva Republicii Moldova în urma acestei decizii.

„Uniunea Europeană ar trebui să suspende procesul de integrare a Republicii Moldova până când aceasta îşi încetează acţiunile ilegale şi provocatoare şi îşi realiniază politicile cu legea internaţională şi cu poziţia unitară a Uniunii Europene faţă de acest subiect”, a spus acesta, scrie Mediafax.

Statutul Ierusalimului rămâne un punct sensibil în relaţiile dintre Israel şi Autoritatea Palestiniană. În 1967, Israelul a ocupat Ierusalimul de Est, pe care ulterior l-a anexat. Comunitatea internaţională nu a recunoscut anexarea. Partea palestiniană doreşte ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat palestinian independent, pe când Israelul consideră întregul oraş ca fiind capitala sa.

De-a lungul timpului, Israelul a încercat să convingă statele lumii să îşi mute ambasadele de la Tel Aviv la Ierusalim, dar până în prezent doar Statele Unite şi Guatemala şi-au mutat reprezentanţele diplomatice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: