image
Sursa foto: biz.low

Silvia Radu, despre salariul „energetic”: Cei 430.000 de lei pe lună nu sunt din tarifele pentru energie; Ce spun experții

Silvia Radu încearcă, pe toate căile, să-i convingă pe cetățenii de rând că salariul său, de 430 de mii de lei pe lună, pe care-l avea la Gas Natural Fenosa, n-are nicio treabă cu tarifele pentru energie. Într-o conferință de presă, Radu a declarat senin că a meritat acești bani, fiind șef al instituției. Experţii în domeniu afirmă însă că leafa Silviei Radu a fost formată și din banii oamenilor, care plăteau facturile.

În conferinţa de presă, jurnaliștii s-au interesat câți bani va scoate Silvia Radu, în calitate de candidat pentru fotoliul de primar al Chișinăului, pentru campania sa electorală. Radu a răspuns că nu se aşteaptă la o campanie foarte scumpă şi a adăugat - cităm - "cred că unicii bani care vor fi folosiţi vor fi banii familiei". În acest context, ea a fost întrebată despre salariul de 430 de mii de lei pe lună, pe care l-a încasat în doi ani, cât a condus "Gas Natural Fenosa". Radu insistă că leafa ei n-a fost nicidecum plătită din tarifele la energia electrică, pe care le-a suportat populaţia.

Am încercat să aflăm ce înseamnă "din beneficiul companiei" şi am solicitat opinia unor experţi în domeniu. Aceştia o contrazic pe Silvia Radu şi spun că salariul ei era format oricum din tarifele la energie achitate de consumatori.

Aceeaşi opinie a fost exprimată şi de alţi experţi, potrivit cărora, indiferent de cât au decis acţionarii să-i plătească Silviei Radu, banii pentru leafa acesteia au venit oricum de pe piaţa locală, din tarifele achitate de consumatorii moldoveni. Precizăm că din aprilie 2008 până în noiembrie 2015, Silvia Radu a exercitat funcţia de preşedinte al "Gas Natural Fenosa", iar în perioada în care a condus compania, preţurile la energia electrică s-au dublat. Bunăoară, în martie 2015, Silvia Radu a cerut fără echivoc la ANRE ca tariful la energie electrică să fie majorat cu cel puţin 50 la sută.

Peste câteva luni, însă, Silvia Radu a cerut majorarea tarifului cu "doar" 36 la sută, dar şi includerea unei sume de un miliard 280 de milioane de lei drept ”devieri financiare”, care să fie achitată în viitor.

Din funcţia de preşedinte al Gas Natural Fenosa, Silvia Radu negocia la greu şi chiar a ameninţat statul Republica Moldova cu pornirea unor litigii internaţionale. Până la urmă, ANRE a aprobat creșterea tarifului la energia electrică cu 36 la sută. Această majorare a fost suspendată peste câteva luni, iar apoi iarăşi introdusă. Cert este că din anul de criză, 2015, când leul s-a depreciat puternic din cauza furtului din sistemul bancar, şi până în prezent, moneda naţională şi-a mai revenit. Astfel, deşi leul moldovenesc s-a apreciat între timp cu 14% faţă de dolar, tariful la energia electrică a scăzut cu doar 7 la sută. Asta în condiţiile în care preţul de import al energiei electrice a rămas practic acelaşi.

Precizăm că fosta preşedintă a companiei Gas Natural Fenosa deţine, în Chişinău, cel puţin patru bunuri imobile. Silvia Radu şi soţul său sunt proprietarii unei case de lux pe strada Milano din sectorul Buiucani, pe care au cumpărat-o în anul 2004. Casa are trei nivele şi o suprafaţă de pesre 220 de metri pătraţi. În 2005, la un an de la procurarea casei, soţii Radu devin proprietarii unui apartament de peste 67 de metri pătraţi în inima Chişinăului, pe bulevardul Ştefan Cel Mare şi Sfânt, iar în 2014 familia Radu mai cumpără un apartament de 139 de metri pătraţi pe strada Serghei Lazo. În declaraţia de avere mai este menţionat un spaţiu comercial de 41,5 metri pătraţi. Familia Radu mai deţine trei automobile, inclusiv un Audi A8, cumpărat nou în 2014, cu un milion 200 de mii de lei. Silvia Radu mai deţine pachete de acţiuni în cinci societăţi comerciale. 

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: