image
Sursa foto: AFP

Peste o mie de experți în patrimoniu i-au trimis o scrisoare lui Emmanuel Macron; Ce îi cer

Peste o mie de experţi în patrimoniu i-au cerut preşedintelui Emmanuel Macron, într-o scrisoare deschisă publicată de cotidianul francez Le Figaro, să evite "precipitarea" în ceea ce priveşte restaurarea catedralei Notre-Dame din Paris şi să nu încalce regulamentele din domeniul protejării patrimoniului.

"Să nu înlăturăm complexitatea gândirii care trebuie să înconjoare acest şantier, în spatele unui afişaj al eficacităţii", au declarat 1.170 de arhitecţi, experţi în conservare şi profesori francezi şi din străinătate în acest text publicat online în ediţia de duminică a cotidianului Le Figaro, după ce preşedintele Franţei a promis că va reconstrui în cinci ani catedrala Notre-Dame, o bijuterie a artei gotice, distrusă parţial de un incendiu în urmă cu două săptămâni, potrivit Agerpres.

"Să ne acordăm timpul necesar pentru a găsi calea cea mai bună şi, atunci, da, vom fixa un termen ambiţios pentru o restaurare exemplară", au pledat ei.

Semnatarii textului, printre care s-a aflat şi expertul în conservarea monumentelor naţionale Laurent Alberti, critică alegerea guvernului francez de a adopta pentru acest şantier un proiect de lege ce autorizează derogări de la normele de protecţie patrimonială.

"Alegerile pentru restaurarea monumentului trebuie să se facă având o abordare scrupuloasă, bine gândită, a deontologiei", au adăugat ei în acel text, intitulat "Monsieur le President, ne dessaisissez pas les experts du patrimoine!" ("Domnule preşedinte, nu îi privaţi pe experţii în patrimoniu de responsabilităţile lor!").

Mai multe voci din universul culturii, inclusiv cele ale jurnalistului radio-TV Stephane Bern şi fostului ministru al Culturii Jack Lang, şi-au exprimat la rândul lor preocuparea în legătură cu adoptarea acelor derogări.

Actualul ministru al Culturii, Franck Riester, a dat asigurări spunând că nu este "deloc vorba despre derogări de la principiile fundamentale ale protejării patrimoniului". Regulile, pentru derogări, "sunt foarte strâns delimitate" şi expunerea de motive din viitoarea lege "vizează în mod specific legislaţia aplicabilă în jurul monumentelor, nu monumentele în sine", a precizat Franck Riester.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: