image
Sursa foto: AP

Fostul dictator tunisian Zine Abidine Ben Ali a murit în exil

Fostul preşedinte tunisian Zine Abidine Ben Ali a încetat din viaţă în Arabia Saudită la vârsta de 83 de ani, au anunţat joi avocatul său şi autorităţile tunisiene, scrie Agerpres.

"Ben Ali a murit astăzi la Jeddah (Arabia Saudită) din cauza unei probleme de sănătate. Familia sa a fost anunţată despre moartea sa", a declarat avocatul, Mounir Ben Salha, pentru dpa. Informaţia a fost confirmată pentru France Presse de Ministerul Afacerilor Externe din Tunisia. "Am avut confirmarea morţii sale în urmă cu 30 de minute", a precizat ministerul, în jurul orei 18.00, ora României.

Ben Ali a murit în spital la vârsta de 83 de ani, a relatat televiziunea tunisiană Nessma pe site-ul său. Nu se ştie dacă el va fi înmormântat în Tunisia, potrivit dpa.

Fostul preşedinte a fost transferat la un spital din Arabia Saudită în această lună, din cauza unei boli neprecizate.

După ce a condus Tunisia cu mână de fier timp de 23 de ani, Zine el Abidine Ben Ali a fost înlăturat de la putere de o revoltă populară care a lansat o tranziţie democratică în ţară şi a marcat începutul Primăverii Arabe în regiune.

A fugit pe 14 ianuarie 2011 în Arabia Saudită, unde a locuit de atunci cu familia sa. El a mai fost văzut rar în public din acel moment.

Decesul fostului dictator tunisian survine la doar câteva zile după ce tunisienii au votat în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, în urma căruia doi politicieni independenţi au fost propulsaţi în prim-planul vieţii politice pentru un al doilea tur de scrutin de neimaginat în timpul regimului lui Ben Ali.

Deşi s-au bucurat de o tranziţie spre democraţie mult mai lină decât cetăţenii altor state arabe care s-au revoltat şi ei în 2011, mulţi tunisieni o duc mai prost din punct de vedere economic decât pe timpul lui Ben Ali, potrivit Reuters.

Deşi aproape toţi candidaţii din alegerile de duminică s-au pronunţat în favoarea revoluţiei care a schimbat Tunisia, unul dintre ei, Abir Moussi, şi-a făcut campanie ca susţinător al fostului guvern înlăturat al lui Ben Ali, obţinând 4% din voturi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: