image
Sursa foto: Jurnal.md

Așa-numiții deputați independenți, sesisare la CC împotriva unei eventuale anulări a votului mixt; ACUM: „Fac jocul PD-ului”

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic solicită Curții Constituționale să se expună asupra faptului dacă este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al legislativului și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare.

Cei trei deputați au depus, astăzi, o sesizare la Curtea Constituțională și solicită examinarea acesteia în regim de urgență.

Parlamentarii consideră că „modificarea sistemului electoral pentru a organiza alegeri anticipate convenabile doar unor actori politici este o încălcare extrem de gravă a principiilor statului de drept, a modului liber și democratic de desfășurare a alegerilor, a recomandărilor instituțiilor internaționale”.

„Ne exprimăm dezaprobarea fermă în legătură cu încercările unor partide politice parlamentare de a provoca alegeri anticipate, din cauza incapacității lor de a dialoga și a respecta voința electoratului, care i-au trimis în Parlament să muncească, nu să blocheze activitatea legislativului. Este inadmisibil ca Republica Moldova să fie aruncată acum într-o criză politică, socială și economică, doar pentru că un grup de deputați vor din nou alegeri după ce au fost dezamăgiți de rezultatul obținut pe 24 februarie, de încrederea redusă pe care alegatorii o au în ei”, se arată în declarația deputaților.

Deputatul blocului ACUM Dumitru Alaiba consideră că, prin această acțiune, cei trei parlamentari fac jocul PD-ului.

„Noi, blocul ACUM am spus asta înainte de alegeri. O spunem și după. În acest parlament nu există „ndependenți” Ia vedeți cât de comod fac jocul PD-ului. Partea bună - PD ia în calcul posibilitatea că sistemul lor mixt va fi anulat și încearcă să se baricadeze din punct de vedere tehnico-juridic”, a comentat Dumitru Alaiba.

Curtea Constituțională a înregistrat sesizarea deputaților și urmează să o examineze.

Sesizarea_81b din 2019.04.19 by Jurnal on Scribd

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: