image
Sursa foto: privesc.eu

Maia Sandu, despre criticile privind anularea unor facilități fiscale: Nu avem încotro; Am reușit să evităm măsuri mai dure

„Să nu uităm că am moștenit o situație dramatică de la fosta guvernare care a fost coruptă și care s-a condus după principiul - după noi măcar și potopul”. Astfel a comentat premierul Maia Sandu anularea unor facilități fiscale anunțate de Ministerul Finanțelor și care au fost criticate de opoziție și unii experți economici.

Șefa Guvernului a precizat că aceastea au fost convenite cu FMI, iar în cadrul negocierilor s-a reușit evitarea unor măsuri și mai dure.

Maia Sandu a cerut Ministerului Finanțelor să organizeze, în următoarele două săptămâni, consultări publice cu privire la noile măsuri fiscale.

„Mă bucur că există discuții în societate. Nu au auzide demult. Acumjumătate de an discutau doar cei mai curajoși. Azi oamenilor nu le este frică. Așa și trebuie să fie. Ne dorim că să ne permitem luxul să discutăm îndelungat. Să nu uităm că am moștenit o situație dramatică de la fosta guvernare care a fost coruptă și care s-a condus după principiul „după noi măcar și potopul”. Au lăsat o gaură de 4 miliarde de lei. Asta înseamnă că urmau să se reducă cheltuielile cu 4 miliarde de lei, inclusiv era sub semnul întrebării plata salariilor”, a declarat Maia Sandu.

„Toată lumea știe că în a doua sptămână după învestire a trebuit să avem discuții cu FMI ca să putem să beneficiem de finanțarea UE. E clar că nu se bucură nimeni de creșterea impozitelor. Au fost măsuri mult mai dificile pe care am reușit să le evităm. Nu avem încotro. Ne-am străduit ca ele să nu afecteze oamenii cu venituri mici”, a adăugat premierul.

Șefa Guvernului s-a referit și la reacția critică din partea PD. „Am văzut critici din partea celor care au furat bugetul și au pus la cale o mulțime de scheme de corupție. Nu știu dacă există o țară cu asemenea scheme de corupție”, a spus ea.

Maia Sandu a solicitat Ministerului Finanțelor să organizeze în următoarele două săptămâni consultări publice largi privind noile măsuri fiscale.

„Toate deciziile pe care le luăm, cele de luptă cu duty freee, contrabanda, amnistia, o să aducă rezultat în timp”, a mai spus prim-ministrul.

Amintim că ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat politicile fiscale incluse în Acordul cu Fondul Monetar Internațional, menite să mobilizeze resurse adiționale pentru bugetul anului 2020.

Printre acestea se numără anularea facilităților care nu au un scop de echitate socială sau de promovare a unor obiective de dezvoltare. Este vorba de anularea scutirilor la jocurile de noroc, scutirilor pentru parteneriatele public-private, anularea scutirilor pentru tichetele de masă, eliminarea cotei reduse de 10% pentru sectorul HoReCa.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: