Breaking News

image
Sursa foto: Jurnal.md

Scumpirea carburanților și marșul de sâmbătă îi lasă rece pe deputați: NU au acceptat audierea șefului ANRE în Parlament

Deși prețul carburanților a ajuns la un nivel record, subiectul nu este unul care merită să fie discutat în Parlament. Cel puțin asta este opinia majorității parlamentare, controlată de PD, care a respins astăzi propunerea opoziției privind audierea șefului ANRE.

Deputații din coaliția de guvernare au ignorat și „Marșul împotriva scumpirii carburanților”, care va fi organizat duminică și de care s-au arătat interesați aproape patru mii de cetățeni.

„Majorarea prețurilor la carburanți va duce la scumpiri în lanț, inclusiv la serviciile de transport, iar agricultorii vor fi cel mai afectați, fiind în perioada lucrărilor agricole. A apărut și un îndemn la organizarea unei acțiuni de protest”, a menționat liberala Alina Zotea care a propus audierea conducerii ANRE, după ce instituția a stabilit marți prețuri-plafon record pentru carburanți.

Propunerea a provocat un adevărat duel de replici între liderul comuniștilor și cel al liberalilor.

„Lui Ghimpu să-i mulțumiți. El când a fost 12 ore președinte a emis o decizie ca să fie scos pragul de import al automobilelor conform vârstei. Ați făcut din Moldova un „metalalon”. Iată de ce se majorează prețul”, a spus Vladimir Voronin.

„Ne-am convins că timp de 8 ani ați fost un președinte care habar nu are ce e lege și ce decret. Ceea ce vorbiți se decide prin lege de Parlament, nu de președinte prin decret. Vă referiți la niște aiureli pe care le-ați visat. Nu ați dormit? Tovarășe Voronin, jalko prosto”, a fost replica lui Ghimpu.

„Am pregătit o propunere similară, dar nu doar cu audierea ANRE, dar și a ministrului Economiei, ținând cont de influența negativă a prețurilor la carburanți lasupra tuturor prețurilor”, a spus socialistul Vladimir Golovatiuc.

„Comunicarea pe subiectul scumpirii carburnților a fost una prea sumară. Au apărut comparații, de ce nu se scumpește și în alte state. Considerăm că nu e nicio problemă cu audierile din Parlament, iar dacă tendințele sunt de scumpire, trebuie să vedem cum intervenim ca să ajutăm, în special, agricultorii”, a adăugat și vicepreședintele fracțiunii PLDM, Vadim Pistrinciuc.

Argumentele opoziției nu a convins majoritatea parlamentară, care a respins propunerea privind audierea conducerii ANRE.

Precizăm că de ieri, un litru de benzină cu cifra octanică 95 poate fi vândut cu 19 lei şi 79 de bani, cu 64 de bani mai mult, iar motorina s-a scumpit cu 66 de bani, până la 17 lei și 75 de bani pentru un litru. Este vorba despre cele mai mari prețuri plafon, stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în ultimii doi ani.

Benzina si motorina s-au scumpit și acum doua săptămâni, iar de la începutul anului, prețurile au crescut de mai multe ori.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: