image
Sursa foto: jurnal.md

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, la București: „Republica Moldova este ferm şi ireversibil ancorată în spaţiul european”

Republica Moldova este ferm şi ireversibil ancorată în spaţiul european, aceasta se vede şi prin prisma schimburilor economice. Este declarația ministrului afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, făcută la București.

În cadrul întrevederii cu omologul său român, Teodor Meleșcanu, Nicu Popescu a abordat mai multe subiecte, precum consolidarea relației bilaterale speciale dintre Republica Moldova şi România, cooperarea în domeniul integrării europene şi în implementarea Acordului de Asociere.

Ministrul Popescu a subliniat că relaţia dintre Republica Moldova şi România este una specială, inclusiv prin prisma poziţiei Bucureştiului privind evenimentele de la Chişinău, în recenta situaţie a dualităţii de putere.

„Apreciem faptul că România a fost primul stat care a chemat forţele politice de la Chişinău spre o tranziţie paşnică a puterii, astfel România a jucat un rol important în aducerea situaţiei în albia normalităţii”, a comentat Nicu Popescu.

În cadrul discuţiilor, Ministrul Popescu a menționat că părţile trebuie să identifice modalitățile de aprofundare a relațiilor speciale dintre Republica Moldova şi România, în aşa fel ca acestea să aducă noi beneficii concrete cetăţenilor din ambele ţări.

Potrivit ministrului moldovean de externe, un accent aparte trebuie făcut pe dimensiunea integrării europene şi implementarea Acordului de Asociere.

„Republica Moldova este ferm şi ireversibil ancorată în spaţiul european, aceasta se vede şi prin prisma schimburilor economice, care în măsură de peste 60% au loc cu statele-membre UE. Una dintre priorităţile noastre absolute este conectarea la piaţa energetică europeană şi aici mă refer la finalizarea construcţiei gazoductul Iaşi-Chişinău”, a mai accentuat ministrul Popescu.

De asemenea, cu referire la procesul de reglementare transnistreană, şeful diplomaţiei moldoveneşti a accentuat că federalizarea nu reprezintă un scenariu actual pentru guvernul de la Chişinău.

Ministrul Popescu l-a invitat pe Teodor Meleşcanu să efectueze o vizită de răspuns la Chişinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: