image
Sursa foto: INQUAM_Octav Ganea

Lui Liviu Dragnea i-a venit timpul pentru „noaptea cuțitelor lungi”; Baronii PSD îi cer demisia

Istoria se repetă în PSD, tradiționala ”noapte a cuțitelor lungi”, prin care social-democrații își devorează liderul, începând și în cazul lui Liviu Dragnea, așa cum s-a întâmplat și în cazurile lui Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană și Victor Ponta, comentează Digi24.

După o zi în care mașinăria de partid a fost paralizată de strategia pe care acum liderii județeni o consideră greșită - boicotarea referendumului lui Iohannis prin ținerea alegătorilor acasă - la sediul partidului au mai rămas alături de Liviu Dragnea doar consultanții israelieni, consilierii apropiați, Codrin Ștefănescu și bodyguarzii angajați să țină departe eventualii protestatari. În mod ostentativ, baronii nu au vrut să vină la sediu, cu excepția lui Marian Oprișan, șeful de la Vrancea, și cel al cărui cuvânt a fost decisiv în păstrarea lui Dragnea în fruntea partidului la momentul declanșării crizei puciștilor Tudose-Firea-Stănescu, în toamna anului trecut. Oprișan a venit la partid pentru a-i cere lui Dragnea să demisioneze, mai întâi în fața presei, apoi în discuțiile private purtate în interior. Deja se zvonea în partid că Dragnea se va retrage din funcție și o va desemna ca interimar în locul său până la Congres pe Lia Olguța Vasilescu, însă tabăra baronilor o dorește pe Viorica Dăncilă ca șef la partid. Statutar, aceasta este îndreptățiță să preia conducerea partidului, din poziția de președinte executiv al PSD.

Dăncilă și Oprișan au ascultat împreună declarațiile făcute de Liviu Dragnea după anunțarea rezultatului exit-poll-ului, împărtășind apoi dezamăgirea comună că acesta nu și-a dat demisia, așa cum era de așteptat. Motiv pentru care baronii au trecut la atacuri fățișe la adresa lui Dragnea, cerându-i public să plece din funcție. Gabriela Firea, căreia Dragnea i-a oferit candidatura la prezidențiale, a spus că acesta trebuie să plece din funcție, ”dacă are onoare”, iar Marian Oprișan a publicat o scrisoare decshisă către colegii de partid, în care vorbește despre ”despărțirea de Liviu Dragnea și echipa sa”.

O ședință a CEX al PSD în care va fi desemnat un nou președinte al PSD care să asigure conducerea până la Congres va avea loc marți. Luni, Liviu Dragnea așteaptă sentința în dosarul angajărilor fictive de la Teleorman și colegii i-au acordat un răgaz pentru a vedea dacă va fi condamnat sau achitat, însă nimeni nu îi mai acordă nicio șansă de supraviețuire în partid. Chiar și social-democrații de la Teleorman au trecut în tabăra Vioricăi Dăncilă, spun surse din partid, acum fiind o chestiune de timp până la debarcarea oficială din funcție. Începe însă competiția internă pentru preluarea conducerii, Lia Olguța Vasilescu dorindu-și și ea să fie președinte, mai ales că actualul șef al formațiunii îi promisese că va fi propunerea PSD pentru funcția de comisar european.

Scrisoarea lui Oprișan către PSD

”Liviu Dragnea sa demisioneze!

Prieteni,

Noi, cei din PSD, am înțeles că încrederea covârșitoare cu care am fost investiți în 2016 este o responsabilitate imensă. Am pus suflet, am muncit ca nouă, tuturor românilor să ne fie mai bine! Ca om politic, care am fondat PSD, nu am putut însă să ignor faptul că niște calcule meschine și o politică de resurse umane complet neinspirată și total autistă la vocea societății civile și a membrilor PSD au făcut ca munca și performanțele din ultimii doi ani de zile să compromită încrederea covârșitoare care ne-a fost acordată de poporul român.

Cifrele de la ieșirea din secțiile de vot, dar și sentimentul general al electoratului ne dau măsura eșecului conducerii Partidului Social Democrat în frunte cu Liviu Dragnea. Trebuie să ne asumăm realitatea: în numele interesului personal și a unor calcule meschine, Dragnea a reușit să compromită încrederea covârșitoare care ne-a fost acordată de poporul român în 2016. De la 45% dintre voturi am ajuns, din cauza egoismului și incompetenței servile, pe poziția a doua sau chiar a treia în unele orașe. Concluzia este una singură, în inima oricărui PSD-ist adevărat, precum și în majoritatea secțiilor de votare: Dragnea trebuie să plece! Nu mâine, nu după vreo negociere de culise, ci acum!

Cu toată campania mediocră a opoziției, cu toată creșterea economică de partea noastră, Dragnea a trădat așteptările alegătorilor noștri. Social democrația are nevoie de suflet, de conectare la nevoile oamenilor, dar și de curajul de a spune lucrurilor pe nume și de mintea de a face ce trebuie.

În acest moment trebuie să începem reforma PSD. Cu limpezime și curaj. Avem nevoie urgentă să ne reapropiem de alegătorii noștri, de România adevărată care ne susține și pe care o susținem. Pe lângă despărțirea de Dragnea și echipa sa, propun trei direcții de acțiune imediată: promovarea liderilor care au demonstrat cu rezultate, un dialog constructiv cu familia social democraților europeni din care Dragnea ne-a exclus, revalidarea programului de guvernare după consultări deschise cu autoritățile locale și cu populația.

Trebuie să ne asigurăm că Partidul Social Democrat pe care românii și-l doresc se va consolida, de acum înainte, pe meritocrație și nu pe slugărnicie. Trebuie să ne dovedim a fi aceeași forță care a dus România în NATO și în Uniunea Europeană, cu toată încrederea partenerilor internaționali de partea noastră. Avem obligația să fim principalul sprijin și apărător al românilor de peste granițe, să lucrăm alături de și pentru diaspora. Doar așa vom putea fi mișcarea politică pe care România o cere.

Este momentul zero pentru PSD! Lansez invitatia tuturor celor care credem în social-democrație, inclusiv cei care au părăsit partidul din cauza lui Liviu Dragnea, să punem umărul la recâștigarea respectului și a demnității!

Al dumneavoastra

Marian Oprisan

Vicepresedinte PSD”

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: