image
Sursa foto: Profimedia

Proiectul de lege care acordă animalelor un statut juridic: Sunt ființe vii, nu lucruri

Plenul Congresului Deputaților din Spania a aprobat definitiv un proiect de lege care modifică Codul civil, Legea ipotecară și Legea de procedură civilă pentru a acorda animalelor un statut juridic diferit de cel al bunurilor materiale și pentru ca acestea să fie considerate „ființe vii înzestrate cu sensibilitate” și nu ca lucruri, informează publicația spaniolă ElMundo.

Camera Deputaților a dat undă verde tuturor amendamentelor Senatului, cu excepția unuia, revenind astfel la textul inițial al Congresului, care prevede că judecătorul poate aproba acordurile de divorț, anulare sau separare, cu excepția cazului în care acestea sunt „dăunătoare pentru copii, grav dăunătoare pentru unul dintre soți sau grav dăunătoare pentru bunăstarea animalelor de companie”.

Legea reglementează custodia comună a animalelor de companie în caz de divorț sau separare și prevede că animalele de companie nu trebuie să fie sechestrate sau ipotecate, că nu trebuie abandonate, că nu trebuie să li se provoace suferință sau durere, că nu trebuie folosite ca instrument în violența de gen și că pot fi eliminate prin testament.

Custodia comună va trebui să aibă în vedere bunăstarea animalului

În plus, autoritatea judiciară va putea să convină asupra participării soților la cheltuielile de întreținere și îngrijire a animalului și să decidă asupra destinului animalului în cazul în care nu există un acord între membrii fostului cuplu, ținând seama de interesele cuplului separat și de bunăstarea animalului și putând anticipa, dacă este necesar, distribuirea timpului perecut cu animalul și îngrijirea acestuia.

Legea avertizează că oricine găsește un animal vagabond trebuie să îl predea proprietarului sau persoanei responsabile de îngrijirea acestuia, cu excepția cazului în care există indicii întemeiate de maltratare sau abandon, caz în care trebuie să raporteze acest lucru autorităților competente. În cazul în care este returnat proprietarului sau persoanei responsabile de îngrijirea sa, acesta poate solicita rambursarea costurilor de tratament și îngrijire.

Pe scurt, proiectul de lege permite ca animalele să fie considerate ființe sensibile și nu lucruri, custodia comună în caz de separare sau divorț, ca animalele să nu fie ipotecate sau sechestrate și ca acestea să nu fie folosite ca instrument de violență de gen sau indirectă pentru a controla sau victimiza femeile și copiii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: