Grigore Șișcanu a depus cererea de demisie pe data de 22 martie, la două zile după condamnarea lui Sergiu Cebotari la 8 ani de închisoare, într-un dosar de escrocherie și muncă forțată.

Hotărârea în acest sens a fost semnată patru zile mai târziu de către președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu.

Grigore Șișcanu, în vârstă de 65 de ani și-a început cariera în perioada sovietică, la Judecătoria raionului Cantemir, 11 ani mai târziu a fost transferat la Judecătoria Nisporeni, iar în ianuarie 2017 a fost numit judecător la Judecătoria Ungheni. Pe durata carierei, Șișcanu s-a ales ales cu mai multe distincții printre care titlul onorific de „Veteran al sistemului judiciar”, „Decan al autorității judecătorești” și „Diploma de Onoare a Consiliului Superior al Magistraturii”. Acesta mai deține „Medalia de Merit a Uniunii Juriștilor din România”, disticția de „Cel mai bun președinte de instanță” precum și „Distincția Asociației Judecătorilor din Republica Moldova”.

Fiul lui Grigore Șișcanu, Alexandru, este notar, iar soția acestuia, Veronica, precum și fiica sa, sunt avocate.

Potrivit declarației de avere, în prezent judecătorul este proprietarul unei locuințe de peste 300 de metri pătrați. Mai are în posesie și alte imobile, o bucătărie de vară de 63 de metri pătrați, o șură de 33 de metri pătrați, un garaj și mai multe terenuri agricole, cu suprafața totală de aproape 1,5 de hectare. La fel, judecătorul deține un apartament de 150 de metri pătrați.

Anterior presa a scris că în timp ce era președinte al Judecătoriei Nisporeni, Șișcanu ar fi acaparat două terenuri chiar lângă instituția de stat, pe care le-a înregistrat pe numele fiului său, Alexandru. Șișcanu mai declară două automobile. O mașină marca Honda CR-V, cumpărată în 2014 cu 350 de mii de lei și un autoturism VAZ, achiziționat în 2012 cu 12 mii de lei. Potrivit declarație de avere, judecătorul are un un salariu anual de aproape 200 de mii de lei și o pensie de aproximativ 126 de mii de lei.

Amintim că Sergiu Cebotari, fost angajat al „Poștei Moldovei”, care a făcut mai multe dezvăluiri despre o schemă de trafic cu anabolizante, a fost condamnat pe 22 martie curent la opt ani de închisoare, cu executare, într-un dosar penal pentru delapidarea averii străine și folosirea muncii forțate.

Sergiu Cebotari urmează să-și ispășească pedeapsa în penitenciar de tip semiînchis.

Totodată, Sergiu Cebotari trebuie să achite prejudiciile financiare, care se presupune că acesta le-ar fi cauzate foștilor săi angajați - 299 de mii de lei. De asemenea, Cebotari a mai fost privat de dreptul de a desfășura activitate de administrare și de întreprinzător pe un termen de patru ani.

Avocații săi au declarat că vor ataca sentința Judecătoriei Ungheni la Curtea de Apel.

Sergiu Cebotari a declarat în repetate rânduri că dosarul este fabricat la comandă, după ce, în primăvara anului 2016 a dezvăluit o schemă de trafic cu anabolizante, care se făcea prin intermediul Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”.

Declarațiile de atunci ale lui Sergiu Cebotari au fost confirmate și de o comisie parlamentară de anchetă, condusă de către deputatul PLDM, Grigore Cobzac. Atât reprezentanții Întreprinderii ”Poșta Moldovei”, cât și persoanele vizate au respins anterior aceste acuzații.

Amintim că Sergiu Cebotari este învinuit că ar fi obligat 16 oameni să muncească, fără plată, la o întreprindere agricolă privată. Mai mulți foști angajați au declarat în instanță că nu au fost niciodată forțați să muncească, iar Cebotari și-ar fi respectat în totalitate obligațiile contractuale.