image
Sursa foto: jurnal.md

Platforma DA cere o anchetă și publicarea scrisorii adresată UE „prin care i se face lobby Uzinei Metalurgice din Râbnița”

Platforma DA solicită inițierea unei anchete penale pentru identificarea persoanelor din actualul Guvern care ar face lobby în interesele Uzinei Metalurgice din Râbnița. Totodată formațiunea cere retragerea solicitării către UE privind ridicarea resticțiilor de export a deșeurilor metalice în R. Moldova și publicarea acestei cereri pentru a vedea cine sunt autorii ei.

Platforma DA susține că RM se confruntă cu o diversiune economică din partea regimului separatist prin acțiuni concertate ale Uzinei Metalurgice din or. Râbnița și dealer-ul exclusiv al acestuia, compania  „BPM-Trading SRL”, în coordonare cu Vladimir Andronache, care sunt foarte aproape de a monopoliza piețele deșeurilor metalice, betonului și cimentului. 

Formațiunea precizează că în luna noiembrie 2021 Uniunea Europeană, în contextul implementării Pactului verde, a interzis exportul în Moldova a deșeurilor de metale feroase, destinate reciclării, din cauza nerespectării cerințelor față de mediul ambiant. Unicul beneficiar al acestui export a fost Uzina Metalurgică din Râbnița, care este principalul contribuabil al Transnistriei și nu are nicio tangență cu bugetul Republicii Moldova. Astfel, UE a oferit o oportunitate pentru diminuarea semnificativă a bazei economice a enclavei separatiste.

Însă, în decembrie 2021 întreprinderea din stânga Nistrulinițiat un proces de lobby. Compania a abordat oficialii din Uniune Europeană, precum și a cerut întrun mod ultimativ de la autoritățile de la Chișinău să solicite ridicarea urgentă a restricțiilor. În paralel, distribuitorul Uzinei, SRL BPM-Trading, care totodată este și dilerul exclusiv al fabricii de ciment din Râbnița, întreprinde acțiuni agresive economice pentru a monopoliza piețele de metal, ciment și beton. Având la dispoziție resurse energetice ieftine pe malul stâng al Nistrului și folosind masiv mijloace financiare în numerar, compania respectivă acționează dur în vederea eliminării altor concurenți din Moldova, care achiziționează deșeuri metalice și produc ciment și beton. Totul se întâmplă pe fundalul pasivității suspecte a SA Metalferos, care după schimbarea conducerii din octombrie, practic nu activează și a rămas cu conturile bancare blocate, iar mulți angajați de acolo, controlați de controversatul afacerist Vladimir Andronache, au plecat la „BPM-Trading SRL”. Iar Agenția Proprietății Publice, care gestionează această entitate, nu vine cu niciun plan de redresare a situației.

„Dar, cel mai grav este faptul că unii reprezentanți ai guvernării contribuie la expansiunea economică a separatiștilor.  Din păcate, Ministerul Mediului, fără consultări publice și discuții cu organele ce asigură securitatea țării, a expediat către UE o scrisoare, prin care de facto susține cererea Uzinei Metalurgice din Râbnița privind anularea restricțiilor de export a deșeurilor metalice în Moldova.  Argumentul că nu este bine că Moldova să fie în lista neagră a UE nu ține deloc, întrucât în aceasta listă,  se află doar o singură întreprindere din Râbnița, care nu poate fi controlată de autoritățile de la Chișinău. Menționăm că, nicio compania de pe malul drept al Nistrului nu a solicitat ridicarea restricțiilor. Din contra, un investitor potențial a menționat oficial că piața internă de deșeuri metalice la moment este suficientă, având volum anual de circa 360 mii tone. Deci, constatăm cu mare îngrijorare că autoritățile Republicii Moldova au devenit din motive absolut neclare avocatul unei întreprinderii din zona transnistreană, care acționează netransparent și prezintă pericolul pentru securitatea economică a R. Moldova”, se arată într-un comunicat al Platfromei DA.

În acest context, formațiunea cere ca guvernarea să renunțe la promovarea intereselor economice ale regimului separatist. Totodată ei solicită să fie publicată scrisoarea adresată către Uniune Europeană de către Ministerul Mediului privind ridicarea resticțiilor de export a deșeurilor metalice în Moldova și să retragă imediat această solicitare.

Platforma DA mai solicită să fie pornită o anchetă internă și, după caz, penală pe cazul acestei scrisori cu identificarea persoanelor din diferite ministere, care au lobat interesele Uzinei Metalurgice din Râbnița.

Noutăţile partenerilor

comentarii: