image
Sursa foto: Jurnal.md

Ministerul Sănătății nu are detalii despre cazul copilului depistat cu noua tulpină COVID - AY.4.2

Ministerul Sănătății nu cunoaște detalii despre cazul copilului din Republica Moldova depistat pozitiv, pe aeroportul din Israel, cu o nouă tulpină COVID-19 – AY.4.2. Acesta a sosit în Israel din Chișinău, anunță presa israeliană.

Întrebată despre caz, Svetlana Nicolăescu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a spus că este încrezătoare de faptul că „specialiștii au preluat cazul și îl examinează”, transmite IPN.

„Modalitatea de supraveghere este prin secvențiere. Laboratorul ANSP a fost dotat cu un asemenea echipament și, din informațiile de care dispunem, săptămâna curentă au loc instruiri ale acestei modalități pe care le realizăm cu suportul OMS”, a precizat secretarul de stat, la o conferință de presă. Svetlana Nicolăescu a ținut să menționeze că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt eficiente și contra noilor tulpini ale virusului.

La aceeași conferință, Alexei Ceban, coordonator al Programelor de Imunizare OMS Moldova, a menționat că riscul crește proporțional: cu cât mai multe cazuri de COVID-19 vor fi înregistrate în Moldova, cu atât este mai mare riscul de apariție a noilor tulpini. Potrivit lui Alexei Ceban, probele suspecte la noile tulpini COVID-19 erau transmise până acum pentru confirmare în laboratoare acreditate din UE.

Cei doi responsabili nu au precizat când ultima dată au fost trimise probe la laboratoarele din UE și când va fi funcțional laboratorul din Republica Moldova privind metoda de secvențiere. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, 10-12 la sută din numărul cazurilor noi de coronavirus sunt în rândurile copiilor. Ceea ce e de două ori mai mult ca în valul precedent, din martie anul curent.

Noutăţile partenerilor

comentarii: