image
Sursa foto: tribuna.com

FIFA pregătește o regulă pentru impresari. Măsura care poate schimba radical piața transferurilor

FIFA lucrează la o nouă regulă care vizează transferurile de fotbaliști. Concret, forul internațional vrea să stabilească o limită pentru comisioanele percepute de către impresari în cazul unui transfer.

Potrivit Marca, proiectul FIFA prevede că agenții fotbaliștilor pot încasa un comision în cuantum de maximum 6% din suma totală de transfer convenită de cele două cluburi.

În cazul unui transfer al unui fotbalist liber de contract, va fi luată în calcul suma prevăzută în acordul pentru semnătură, adică banii pe care îi primește un fotbalist drept bonus pentru că alege un anumit club.

Regula vizează impresarii, avocații, membrii familiei fotbalistului sau oricare alt reprezentant legal care intermediază un transfer.

FIFA vrea să implementeze această regulă începând din 1 iulie 2022 și anunță o veritabilă “revoluție” împotriva impresarilor care câștigă sume exorbitante din intermedierea transferurilor unor fotbaliști.

Unii dintre cei mai importanți agenți FIFA din lume, printre care și celebrul Mino Raioli, pregătesc acțiuni în justiție în cazul în care această regulă va fi adoptată. Impresarii vor invoca legea comunitară.

La ora actuală, nu există nicio lege privind taxarea comisioanelor încasate de către impresarii fotbaliștilor. Recomandarea FIFA este ca aceste taxe să nu depășească 3%.

În sezonul 2020-2021, comisioanele încasate de către agenții FIFA de pe urma transferurilor au depășit 450 de milioane de euro, potrivit Marca.

Celebrul impresar Mino Raiola a încasat 48 de milioane de euro pentru transferul lui Paul Pogba de la Juventus Torino la Manchester United, în condițiile în care suma de transfer a fost 105 milioane de euro.

Următoarea mutare pregătită de către Mino Raiola este transferul atacantului norvegian Erling Haaland, pe care îl impresariază. Borussia Dortmund ar putea primi aproximativ 80 de milioane de euro.

Conform proiectului pregătit de FIFA, cluburile vor transmite comisioanele către FIFA, care va redirecționa banii către reprezentanții fotbaliștilor transferați, în limita a 6% din suma de transfer.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: