image
Sursa foto: Therwandan

Zimbabwe: Fostul preşedinte Mugabe, citat pentru dispariţia unor diamante în valoare de 15 miliarde de dolari

Fostul preşedinte al Zimbabwe Robert Mugabe a fost citat să se prezinte în faţa Parlamentului la 9 mai pentru a da explicaţii în legătură cu "dispariţia unor diamante în valoare de 15 miliarde de dolari", relatează vineri AFP.

"Am stabilit data de 9 mai când fostul preşedinte se va prezenta pentru a depune mărturie", a declarat Temba Mliswa, preşedintele Comisiei parlamentare pentru minerit şi energie, citat de ziarul de stat Herald.

"Comisia s-a reunit joi şi a decis să îl invite pe fostul preşedinte Mugabe pentru a da explicaţii în legătură cu dispariţia unor diamante în valoare de 15 miliarde de dolari", a adăugat el.

Mugabe, care a condus Zimbabwe de la independenţă în 1980, a fost forţat să demisioneze în noiembrie sub presiunea armatei, a străzii şi a partidului său, Zanu-PF, aflat încă la putere. Fostul om forte al ţării, care beneficiază de o pensie substanţială, a lăsat Zimbabwe într-o criză economică profundă.

Deputaţii doresc să-i pună întrebări cu privire la declaraţiile făcute în 2016 în care regreta că ţara sa a pierdut venituri de 15 miliarde de dolari din diamante din cauza corupţiei şi a evaziunii de capital practicate de companiile miniere străine.

Comisia parlamentară responsabilă de acest dosar a convocat deja pentru declaraţii foşti miniştri, şefi de poliţie şi înalţi oficiali ai administraţiei ţării.

Într-un raport publicat anul trecut, ONG-ul Global Witness i-a acuzat pe lideri din Zimbabwe că au deturnat ani de zile profiturile din exploatarea diamantelor pentru a finanţa acţiuni de reprimare a adversarilor politici.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: