„Adus de la Strasbourg, unde era judecător al Curţii Europene şi investit cu speranţe, fostul preşedintele de la CSJ nu a reuşit să îndreptăţească aşteptările. Domnul Poalelungi este un om al sistemului, iar Curtea Constituţională, unde ar urma să ajungă, şi-a dovedit în timp calitatea de instituţie politico-juridică, aşa cum i-a plăcut ministrului Tănase să repete. Rolul Curţii Constituţionale se manifestă, aşa cum am văzut, în momente-cheie, aş putea spune cruciale, pentru că dacă o decizie a Curţii Supreme de Justiţie poate fi contestată la CEDO, hotărârile Curţii Constituţionale sunt inatacabile. Şi, la sfârşitul unui scrutin prezidenţial sau parlamentar, se poate vedea o contribuţie decisivă a Curţii Constituţionale, de aceea este important ca un om al sistemului să fie plasat la Curtea Constituţională”, a declarat Vlad Ţurcanu la Europa Liberă.

Vlad Ţurcanu spune că această situaţie era previzibilă urmare a preluării portofoliului de ministru al Justiţiei de către fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase. Acesta a anunţat la început de mandat că vrea reducerea influenţei CSJ în sistemul judecătoresc, considerând de asemenea că reformarea justiţiei a fost mai curând mimată. Această radiografie confirmă, în opinia lui Vlad Ţurcanu, ipoteza că pe Mihai Poalelungi se mizează în continuare ca pe un actant al sistemului.

Amintim că, acum o lună, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a declarat presei că Mihai Poalelungi ar fi omul şeful Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, care va fi instaurat în fotoliul de judecător constituţional. Atunci, vicepreşedintele PD Andrian Candu a menţionat că este vorba doar despre speculaţii şi că politicul nu intervine în justiţie.

Mihai Poalelungi a fost ales în fruntea Curţii Supreme de Justiţie în 2012, când şi-a lăsat funcţia de magistrat CEDO, unde avea un salariu de aproape 18 mii de euro pe lună şi a acceptat să revină în ţară pentru un venit de aproximativ 10 mii de lei. În 2016 a fost ales pentru un al doilea mandat la şefia Curţii Supreme de Justiţie.

Numirea acestuia a avut loc pe fundalul unui protest la care au participat reprezentanţi ai societăţii civile şi ai unor partide extraparlamentare, care au încercat să împiedice promovarea judecătorului, despre care spun că i-ar fi loial lui Plahotniuc, fapt negat de Poalelungi. "Ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani a însemnat o defăimare dirijată a mea, a unor judecători şi a sistemului în întregime", a comentat atunci şeful CSJ. Modul în care s-a desfăşurat concursul la CSM l-a contrariat şi pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, care s-a arătat surprins că a fost vorba despre un concurs cu un singur candidat.

Pe durata mandatului, numele lui Mihai Poalelungi a fost implicat în mai multe scandaluri mediatice. Fostul deputat PLDM, Ion Butmalai, declara în 2013, cu referire la informaţii oferite de SIS, că Mihai Poalelungi, ar fi participat în 2012 la elaborarea schemei de legalizare a atacului asupra BEM. Judecătorul a negat orice implicare. Acum o lună, Tudor Panţîru şi-a dat demisia de la Curtea Constituţională, invocând motive personale.