Demersul procurorului, depus încă în noiembrie 2016, a fost examinat de către judecătorul Nicolae Corcea. Unul dintre cei cinci apărători ai Anei Ursachi afirmă că nu a fost citat pentru şedinţă, iar clienta lui a fost reprezentată de către un avocat din oficiu.

Cât despre reluarea dosarului pe numele Anei Ursachi, Rudenco afirmă că acţiunea este ilegală.

Procurorul de caz şi-a motivat cererea prin faptul că ar fi vorba despre o infracţiune excepţional de gravă, iar instanţa a conchis că avocata ar putea împiedica desfăşurarea procesului. Anterior, acuzatorul Dumitru Ştefârţă a refuzat să răspundă la întrebările presei. Am încercat să obţinem o reacţie de la Ana Ursachi, însă ea nu a fost de găsit. Apărătorii acesteia au declarat că vor contesta decizia la Curtea de Apel Chişinău.

La sfârşitul lui 2016, Procuratura Generală a redeschis un dosar, în care Ana Ursachi este bănuită de complicitate la omor. Infracţiunea ar fi fost comisă în 1997 de către un individ, care ar fi minţit mai multe persoane şi le-ar fi lăsat fără apartamente.

Avocaţii Anei Ursachi spun că anchetatorii ar încerca să determine victimele escrocului să declare că şi Ursachi era implicată în această schemă. Apărătoarea afirmă că nu are nicio implicare şi că nu îi cunoaşte pe cei care pretind, într-un filmuleţ apărut în presă, că sunt vecinii ei şi martori la crimă.

În prezent, dosarul se află la faza de urmărire penală şi nu se cunoaşte când va fi expediat în judecată. Curtea de Apel Chişinău a menţinut decizia primei instanţe cu privire la reluarea urmării penale în privinţa apărătoarei.

Recent, un grup de eurodeputaţi s-a declarat indignat de persecuţiile politice, înregistrate în ultima perioadă, şi a expediat o scrisoare procurorului general Eduard Harunjen.

Demersul îi vizează pe avocata Ana Ursachi, judecătoarea Domnica Manole, activiştii Alexei Alexeev şi Alexandru Machedon, dar şi pe alţii. Harunjen nu a comentat mesajul europarlamentarilor.