Dacă în anul 2016 Victor Micu a ridicat un salariu de circa 22 de mii de lei lunar, anul trecut retribuţia sa a crescut considerabil: a ridicat lunar peste 34 de mii de lei, aici adăugându-se şi sporul salarial pentru nedivulgarea secretului de stat.

Preşedintele CSM a mai avut venituri din activitatea didactică de la Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene, de la Universitatea de Stat din Moldova, de la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, de la Institutul Naţional al Justiţiei. De la  Compania ”Milenium DPI Partners”, preşedintele CSM indică peste cinci mii de lei, care de fapt este suma unei diurne plătite acestuia.

Victor Micu a beneficiat de un venit de peste 10 mii de lei de la Societatea pe Acţiuni ”Cartea”, în calitate de plată pentru dreptul de autor. Din arenda terenurilor agricole a obţinut circa două mii de lei de la firma ”Popeşteanca” SRL.

Preşedintele CSM nu indică însă care a fost venitul soţiei sale. Acesta a explicat pentru portalul Moldova Curată că soţia sa nu a lucrat, din motive de sănătate, de aceea nu a avut nici un venit.

Preşedinte CSM mai arată în declaraţia sa de avere şi interese personale pentru anul 2017 cinci terenuri agricole, un apartament de 109 metri pătraţi, dobândit în anul 2009, dar şi un autoturism de model Volvo S 80. Maşina a fost cumpărată în anul 2011.

Cu apartament nou la preţ preferenţial

Victor Micu este beneficiarul unui apartament cumpărat la preţ preferenţial, într-un bloc în care sunt şi alte apartamente pentru magistraţii de la Judecătoria Chişinău (sediul Râşcani). El nu indică acest apartament în declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2017, însă la rubrica ”Datorii” este trecută suma de 28 440 de Euro, aceştia fiind banii investiţi pentru procurarea noii locuinţe. Blocul cu noua achiziţie a familiei Micu se află pe strada Hristo Botev.

Potrivit portalului Anticoruptie.md, Victor Micu a fost şi preşedinte al Grupului de lucru care a selectat beneficiarii de aparatmente la preturi preferenţiale. La întrebarea de ce a i s-a mai dat un apartament, dacă Victor Micu era deja în posesia unei locuinţe în Chişinău, atunici, fostul preşedinte al instanţei, Oleg Melniciuc, a răspuns: „Domnul Micu a fost ales de către colectivul Judecătoriei ca membru al grupului de lucru nu pentru că este preşedinte al CSM, ci pentru că este judecător al Judecătoriei sectorului Râşcani. El nu a depus solicitare, a fost propunerea mea, pe care am coordonat-o cu el, l-am întrebat dacă doreşte sau nu, pentru că eu ştiu care este situaţia, el are două fete”, a specificat fostul preşedinte al instanţei.

În prezent Victor Micu este la al doilea mandat la CSM. El a venit la conducerea Consiliului Superior al Magistraturii de la fosta Judecătorie Râşcani din municipul Chişinău, acolo fiind magistrat şi preşedinte de instanţă.

Moldova Curată