„Învinuiţilor li se incriminează faptul că, în perioada 2013-2014, deţinând funcţia de membri ai Comitetului de creditare al băncii, încălcând regulamentele interne şi actele normative ale Băncii Naţionale ale Moldovei, au admis şi au eliberat unui agent economic rezident patru credite, în valoare totală de 16 milioane de dolari SUA şi 15 milioane de euro. Creditele nu au fost rambursate până în prezent”, se arată într-un comunicat emis de Procuratura Anticorupţie.

Potrivit anchetei, agentul economic beneficiar al creditelor, a fost fondat de către un cetăţean al Federaţiei Ruse, care nu a traversat niciodată frontiera Republicii Moldova. „Acesta, acţionând în participaţie cu cetăţeni ai Republicii Moldova,  care au organizat şi perfectat o procură din numele acestuia, pe numele unui cetăţean al RM (şofer de camion), care a şi înregistrat compania respectivă cu o zi înainte de obţinerea primului credit în valoare de 8 milioane de dolari SUA”, se mai menţionează în acte.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de comiterea infracţiunilor, ex-factorii de decizie ai Unibank riscă o pedeapsă cu privaţiune de libertate de la 3 la 7 ani, inclusiv achitarea prejudiciului cauzat şi a cheltuielilor judiciare.