Plângerea admisă se referă la ofiţerii Detaşamentului cu Destinaţie Specială, care în vara anului trecut au înregistrat convorbirea confidenţială între Platon şi avocaţii săi.

Afaceristul a sesizat Procuratura, însă instituţia nu întreprins nimic. La judecătoarea Svetlana Tizu au ajuns şapte cereri semnate de Platon, care au fost conexate într-un singur dosar. În cadrul examinării plângerilor, reprezentatul penitenciarului a anexat la materialele cauzei registrul vizitelor tuturor avocaţilor în perioada septembrie-noiembrie trecut.

Apărătorii lui Veaceslav Platon afirmă că şeful închisorii ar fi creat un calendar al vizitelor, sub pretextul că în alte zile nu ar fi spaţii libere pentru întrevederi. Pe de altă parte, Platon a declarat la şedinţă că toţi deţinuţii politici discută cu apărătorii săi într-o încăpere separată a închisorii. Şedinţa a fost întreruptă până pe 20 martie.

O altă plângere a lui Platon se referă la decizia şefului închisorii de a-l sancţiona pe afacerist, pentru că i-ar fi înjurat pe angajaţii penitenciarului. Din acest motiv, deţinutul a fost lipsit de dreptul de a avea întrevederi cu rudele pe un termen de trei luni. În faţa instanţei, Veaceslav Platon a declarat că de când se află în închisoare, soţia sa nu a fost lăsată să-l viziteze. Mai nou, femeia ar fi ameninţată că dacă va veni în Republica Moldova, va fi reţinută. Avocatul lui Platon afirmă că autorităţile fac tot posibilul ca acesta să fie lipsit de toate drepturile.

Reprezentatul Penitenciarului 13 a cerut respingerea tuturor solicitărilor. Examinarea dosarului Platon va continua pe 13 februarie.