„Bineînţeles că alegerea preşedintelui, dacă pornim de la prevederile legale, ţine de competenţa exclusivă a membrilor. Însă şi în aceste condiţii, atunci când există doar o singură propunere referitor la o singură persoană, aceasta vorbeşte despre faptul că membrii Consiliului sunt acomodaţi cu situaţia actuală şi nu-şi doresc schimbări”, afirmă vicepreşedintele Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Mariana Kalughin.

„Alegerile în CSM reflectă exact situaţia din întregul sistem. Eu nu vreau să mă pronunţ cu privire la domnul Micu, nu este vorba despre persoana dumnealui, dar este vorba de lipsa de concurenţă. Ceea ce am văzut la alegerile CSM, au fost înaintaţi exact de către adunările generale atâţia candidaţi câte locuri libere erau. Asta denotă un sentiment de frică, de înţelegeri în afara culiselor. Lucrurile vor continua cum au fost, fără schimbări mari. Cred că asta este mesajul principal”, consideră Nadejda Hriptievschi.

De la şedinţa de astăzu a lipsit membrul Consiliului Superior al Magistraturii Vera Toma, astfel că au fost prezenţi 11 reprezentanţi. Candidatura lui Victor Micu a fost propusă de către Petru Moraru. S-a creat o comisie de organizare şi desfăşurare a procedurii de alegere a preşedintelui CSM, prezidată de Dorel Musteaţă, din care au mai făcut parte Serghei Ţurcan şi Petru Moraru. Singurul pretendent la şefia CSM nu a avut vreun discurs înainte de procedura propriu-zisă de alegeri. 

Exact în aceeaşi manieră şi-a păstrat fotoliul la conducerea Curţii Supreme de Justiţie, acum doi ani, şi Mihai Poalelungi. El a fost ales pentru un al doilea mandat în funcţia de preşedinte al CSJ. La fel, a fost un concurs cu un singur candidat, fapt care l-a contrariat atunci pe ambasadorul SUA la Chişinău.

În urmă cu trei luni, Victor Micu a fost ales de Adunarea generală a judecătorilor pentru un al doilea mandat de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, iar acum va ocupa şi un al doilea mandat de şef al instituţiei. Anul trecut, Micu a fost avansat în funcţie de colegii de la CSM - de la judecător al primei instanţe la judecător al Curţii Supreme de Justiţie, omiţând treapta de Apel. Pe durata mandatului său, Consiliul a adoptat un regulament care nu mai permite accesul presei nemijlocit în sala de şedinţe, jurnaliştii fiind nevoiţi să urmărească întrunirile CSM la un monitor aflat într-o încăpere separată, dintr-o altă clădire.

Victor Micu a exercitat anterior funcţia de preşedinte al fostei Judecătorii a sectorului Râşcani al capitalei. El este cel care în urma violenţelor din aprilie 2009, când era şef de instanţă, a emis o încheiere în baza căreia judecătorii din sectorul Râşcani s-au deplasat în comisariatul de poliţie pentru a examina dosarele tinerilor protestatari. Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, Micu deţine din 2009 un apartament şi conduce, din 2011, un Volvo.

Un proiect de modificare a Constituţiei prevede că membrii Consiliului Superior al Magistraturii urmează să fie aleşi pentru un mandat de şase ani şi nu de patru, cum este în prezent, şi fără posibilitatea de a deţine două mandate consecutive, cum este acum.