Ieri Judecătoria Moscova a decis că mandatul de arestare emis de prima instanţă pe numele lui Plahotniuc este legal. Potrivit publicaţiei ruse, apărătorii lui Plahotniuc au declarat că nu există dovezi incontestabile privind implicarea acestuia în săvârşirea tentativei de omor din motive de ură politică şi ideologică şi că acesta nu se ascunde de organele de urmărire penală.

De cealaltă parte, anchetatorii de la Comitetul de Anchetă al Federaţiei Ruse spun că sunt întreprinse mai multe măsuri, inclusiv la nivel internaţional, pentru a se stabili locul aflării lui Plahotniuc.

În rezultat, Judecătoria Moscova a respins recursul avocaţilor lui Plahotniuc şi a decis că şeful PD urmează să fie plasat în detenţie provizorie timp de două luni după ce va fi reţinut în Rusia sau în altă ţară, apoi extrădat. Potrivit Kommersant, Plahotniuc deja se se află în căutare internaţională.

Anchetatorii Comitetului de Anchetă al Federaţiei Ruse au aflat că Vladimir Plahotniuc a decis, în 2014, să-l elimine pe adversarul său politic Renato Usatîi. Pentru a face acest lucru, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Republica Moldova a creat un grup criminal organizat, din care făceau parte mai multe persoane neidentificate încă, dar şi un individ cu numele Rusu. 

Aceştia ar fi aflat adresa de domiciliu a lui Usatîi, dar şi agenda sa zilnică. Ulterior au stabilit un plan privind locul atacului, căile de retragere şi au făcut rost de arme. Indivizii i-ar fi raportat despre toate acestea lui Plahotniuc.

Grupul criminal nu a pus însă în aplicare acest plan, din cauza unor circumstanţe care nu au depins de infractori. Comitetul de Anchetă al Federaţiei Ruse a iniţiat o investigaţie penală în vara acestui an. Asta în condiţiile în care atât Plahotniuc, cât şi Usatîi deţin cetăţenia Federaţiei Ruse.

Precizăm că dosarul penal deschis de Comitetul de Anchetă al Federaţiei Ruse a fost calificat de PD drept un act de hărţuire şi persecuţie politică.

Vladimir Plahotniuc este vizat şi într-o anchetă penală deschisă în România pentru constituirea unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune, dar şi spălare de bani. Urmărirea penală a fost dispusă în baza unei plângeri depuse de către Veaceslav Platon încă în august 2016, pe când afaceristul era la Kiev.