Andrei Brăguţă, tânărul de 32 de ani, care s-a stins zilele trecute în Penitenciarul 16, a ajuns pe mâna poliţiei din cauza că ar fi depăşit viteza în trafic şi ar fi fost agresiv cu oamenii legii. După trei zile de la reţinere, Andrei Brăguţă a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, la solicitarea procurorului de caz. Acest lucru s-a dovedit însă a fi fatal pentru tânăr. Mandatul a fost emis de judecătorul de instrucţie Iurie Obadă, care activează în sistem de 13 ani.

Moldova Curată a încercat să afle de la el cum a motivat aplicarea măsurii preventive, însă o angajată din anticamera instanţei a declarat că judecătorul este în concediu până pe 20 septembrie. Hotărârea lui Obadă nu a fost publicată pe portalul instanţelor, iar avocaţii familiei Brăguţă au declarat că nu au văzut nici până astăzi încheierea de judecată. Mai mult, într-o conferinţă de presă apărătorii de la Asociaţia Promo-LEX au condamnat acţiunile acestuia. 

Procuratura Generală a anunţat că magistratul care a judecat acest dosar va fi anchetat. Zilelele trecute, în cadrul unei conferinţe de presă, procurorii au declarat că, din câte au investigat până acum, Andrei Braguţă ar fi fost torturat de către deţinuţii cu care se afla în celulă, însă gardienii nu au intervenit. Ion Caracuian, şef al Secţiei combaterea torturii a Procuraturii Generale, a spus că Andrei Braguţă ar fi cerut ajutor oamenilor legii, însă poliţiştii le-ar fi făcut doar observaţii colegilor de celulă ai acestuia. La rândul său, procurorul general Eduard Harunjen a precizat că în acest dosar vor fi anchetate toate persoanele care au interacţionat cu tânărul, inclusiv responsabilii din sistemul penitenciar, magistraţi, dar şi procurori.

Marţi, 5 septembrie, avocatul Vadim Vieru a declarat că nu ştie prea multe detalii de la şedinţa de judecată condusă de Iurie Obadă, însă magistratul trebuia să-şi dea seama că bănuitul avea probleme de comportament.

„Când vine în faţa sa un justiţiabil, judecătorul trebuie să aibă capacitatea să distingă starea sa: dacă are discernământ sau să distingă alte stări de agresivitate. Noi nu cunoaştem dacă persoana Brăguţă Andrei a fost în sala de judecată şi a participat la examinarea demersului şi a putut cumva să-şi expună opinia, dar cel puţin aici este vorba, cu siguranţă, că judecătorul are obligaţia de a stabili discernământul”, a spus avocatul.

Condamnare la CtEDO

Iurie Obadă activează în sistemul judecătoresc din anul 2004. De opt ani însă este judecător de instrucţie, ultima confirmare în funcţie fiind făcută la începutul acestui an, când Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) l-a desemnat  judecător de instrucţie la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, pentru perioada 01 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2017.

În anul 2011 magistratul a fost vizat într-o cauză la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), LIPENCOV vs MOLDOVA, statul fiind condamnat pentru „violarea art. 3 CEDO - omisiunea de a acorda asistenta medicala reclamantului; investigarea neadecvata a plângerii de maltratare; violarea art. 5 CEDO - reţinerea penala a reclamantului peste termenul prevăzut de lege”. În acest dosar, din cauza deciziei luate de magistratul Obadă, statul a pierdut şase mii de euro: cinci mii fiind achitaţi pentru despăgubiri morale, iar o mie – pentru cheltuieli de judecată.

Valoarea maşinii, mai mare ca venitul anual al magistratului

Anul trecut, magistratul Obadă a achiziţionat un autoturism de model Volvo, în valoare de 11 500 de euro. Achiziţia a valorat mai mult decât venitul său total din anul 2016. Potrivit declaraţiei de avere şi interese personale, judecătorul a avut un venit salarial de circa 199 de mii de lei, iar peste 31 de mii de lei familia Obadă le-a obţinut din depuneri bancare. Judecătorul a menţionat în declaraţia de avere faptul că anul trecut a vândut cu şapte mii de euro un autoturism de model BMW X 3, la care a mai adăugat bani pentru a-şi cumpăra o altă maşină. Soţia judecătorului, în calitate de şefă de farmacie, a obţinut un venit salarial de circa 105 mii lei. Soţii Obadă deţin acţiuni la firmele ”Filomela” SA şi ”Polimonium” SRL – ambele afaceri cu activităţi în domeniul produselor farmaceutice. Judecătorul şi soţia sa mai deţin o vilă în comuna Tohatin, municipiul Chişinău, care are o suprafaţă de 210 metri pătraţi.

Magistrat cu depozit bancar de 40 de mii de euro

Tot în declaraţia de avere şi interese, magistratul indică suma de 40 de mii de euro depozit bancar. În declaraţiile pentru anii anteriori (2010-2015) nu găsim această sumă, judecătorul indică însă un venit dintr-o dobândă anuală.